Na Malom gradskom trgu u Prijedoru danas je otvorena dvodnevna izložba radova ruskih umetnika pod nazivom „Slavjanskaja gornica“.

Umetnica iz Rusije Jelena Leonova kaže da se celi život bavi umetnošću i da sa radošću svoje radove predstavlja u Srbiji i Republici Srpskoj.

Na njenim štandu se našao veliki broj takozvanih „babuški“, za koje Jelena kaže da se prave od lipovog drveta i da joj za izradu treba nekoliko dana.

Cene su različite i kreću se od 5. 10 pa do 60 KM.

Na štandovima osam umetnika mogli su se videti danas kovčezi, predmeti enterijera, suveniri od brezove kore, radovi od lana, kao i dizajnerski nakit.

Irina Astapenkova, predsednik Udruženja srpsko-ruske zajednice  „Zavet“ kaže da prezentacija ruskih radova ima dva segmenta: izložbeno prodajni karakter i izložbu slika, koja će biti otvorena večeras u „Galeriji 96“.  Slike su rađene u akvarelu, a autor je Vladimir Leontjev. On će održati i slikarsku radionicu polaznicima slikanja.

Osim u Prijedoru „Slavjanskaja gornica“ će se održati u Banjaluci, Kozarskoj Dubici, Laktašima, te Novom Gradu, sa ciljem učvrđćivanja kulturnih i socijalnih veza između dva bratska naroda.

Radi se o izložbi dekorativnog i primenjenog stvaralaštva, a organizovana je uz podršku Ambasade Rusije u BiH i Vlade Sankt Peterburga.

Blic