Na pisanje “Nezavisnih” da su obustavljeni radovi na projektu “Bašta sljezove boje”, koji su počeli prošle godine na stogodišnjicu rođenja velikana pisane riječi Branka Ćopića u njegovim rodnim Hašanima, reagovali su Gojko Kličković, načelnik opštine Krupa na Uni, i Boško Klašnja, arhitekta, koji je od početka učestvovao u ovom projektu.

Da podsjetimo, u spornom tekstu, objavljenom početkom ovog mjeseca, pisalo je da je projekat obustavljen iz dva razloga. Prvi je taj jer nije došlo do realizacije mlina potočara zbog svađe Zavičajnog udruženja “Branko Ćopić” iz Hašana s izvođačem radova, firmom “Grbić” d.o.o. Realizacija mlina najavljena je za novembar prošle godine i Kabinet predsjednika RS na račun Zavičajnog udruženja “Branko Ćopić” u tu svrhu uplatio je 25.000 KM. Pisali smo i o tome da radovi na realizaciji replike kuće Branka Ćopića još nisu počeli i da nije jasno gdje je 80.000 KM koje je obezbijedila Vlada Azerbejdžana. To je navedeno kao drugi razlog obustave radova, jer je replika Brankove kuće, kako je bilo najavljeno, trebalo da bude u funkciji već u septembru ove godine.

Gdje je azerbejdžanski novac?:

Gojko Kličković izrazio je zadovoljstvo jer smo objavili navedeni tekst i kritički gledali na cijelu stvar. Zainteresovanost sedme sile za projekat, naveo je, može samo pomoći da se radovi unaprijede i ubrzaju, no kazao je i to da nije dobro izazivati sumnju u javnosti da je neko kojim slučajem otuđio ili ukrao azerbejdžanski novac.

“Tačno je da su za repliku rodne kuće Branka Ćopića sredstva srpskom članu Predsjedništva BiH Mladenu Ivaniću obećana od strane ambasadora Azerbejdžana, a još tačnije je da ta sredstva do danas nisu operativna iako je opština Krupa na Uni, kao investitor, poslala svu potrebnu dokumentaciju, počev od idejnog projekta, predračuna, kao i ugovor o finansiranju, koji do danas nije potpisan od strane Ambasade Azerbejdžana, odnosno izvođača”, riječi su Gojka Kličkovića. On se oglasio i povodom našeg pisanja o obustavi izgradnje Deda Trišinog mlina, odnosno mlina potočara na potoku Kalin, za čiju izradu je zaduženo Zavičajno udruženje “Branko Ćopić”. Predsjednica Udruženja Dušanka Dakić optužila je Kličkovića da je u dosluhu s izvođačem radova koji nije ispoštovao dogovor. Prema njenim riječima, razlog za obustavu radova bila je crvotočna građa na mlinu, koja nije predviđena ugovorom.

Da li je zaista obezbijeđena sva dokumentacija:

“Vaš sagovornik, gospođa Dušanka Dakić, je trebalo da vas upozna sa dokumentima koji su do sada urađeni, između kojih je najznačajnije jednoglasno usvajanje od strane Narodne skupštine Republike Srpske odluke o izradi zoning plana za područje Hašana na površini od 1.131 ha na kojem će se graditi i realizovati projekat ‘Bašta sljezove boje'”, zapisao je on. Naime, zoning plan je detaljni planski dokument koji se može donijeti za urbana područja opštine na osnovu prostornog plana opštine za gradove. Bez izrade ovog plana, prema riječima našeg drugog sagovornika arhitekte Boška Klašnje, svaka gradnja je nelegalna i njena realizacija nije moguća. Arhitekta nam je kazao da je do danas obezbijeđena ogromna dokumentacija, ali da se bez kompletiranja iste, što podrazumijeva i izradu zoning plana, nije smjelo ništa ni početi graditi. Tako su se, dodao je Klašnja, vjerovatno iz najbolje namjere, i načelnik Gojko Kličković i Zavičajno udruženje “Branko Ćopić” upustili u posao za koji u određenom trenutku nisu bili kadri, a mještani Hašana ne vide napredak projekta bez početka izgradnje.

Divlja gradnja i skamenjeno lice:

Izgradnju Deda Trišinog mlina, koji po saznanjima arhitekte još nije ni upisan u projekat “Bašta sljezove boja”, on je nazvao divljom gradnjom. Iz tog istog razloga, tvrdi naš sagovornik, ni Azerbejdžanci još nisu izručili novac za repliku kuće.

“Još nisu izanalizirani svi radovi dospjeli na konkurs, te nije usvojen onaj pravi za izradu replike kuće. U Hašanima ne cijene značajne korake učinjene u oblasti izrade studije za aktiviranje razvojnih potencijala spomen-područja ‘Bašta sljezove boje'”, kazao je Klašnja, dodajući da pomenutu studiju rađenu dvije godine Hašanci najvjerovatnije nisu ni pročitali. Bez toga, tvrdi on, izgradnja na sopstvenu inicijativu van je pameti i zakona. Prema Klašnji problem je, dakle, puno veći od crvotočne građe.

“Bez stručnog osoblja, oni su i mogli dobiti samo drveno-betonsku nakazu od mlina”, jasan je Klašnja. Kao lice od struke, kazao nam je i to kako vidi dalji napredak projekta i koji su koraci neophodni da bi isti bio realizovan.

“Na osnovu odluke Skupštine Republike Srpske, treba tražiti, odnosno iznaći način da se izradi zoning plan, koji je osnova za dalju izradu dokumentacije potrebne da bi se počelo nešto graditi. Zavičajno udruženje ‘Branko Ćopić’, pored vjerovatno iskrene želje da se nešto izradi, nije dovoljno stručno, odnosno nema članove koji su obaviješteni šta im je posao, i načelnik opštine treba da se izbori za formiranje javne institucije pri Vladi Republike Srpske, koja bi vodila sve poslove u vezi s ovim, za taj kraj, vrlo značajnim projektom”, zaključio je Klašnja. Šta će, međutim, biti s projektom “Bašta sljezove boje”, koji je prošle godine najavljen kao Ćopićgrad, po ugledu na grad u čast Ive Andrića realizovan u saradnji Vlade RS i režisera Emira Kusturice, ostaje nam da vidimo. Međutim, što dalje prolazi vrijeme bez obećanog napretka, taj pogled, uviđamo, sve više ličiće na pogled Branka Ćopića iz jedne pjesme kada je gledao skamenjena lica kako njegov grad soldateska pali.

NN