Evropska unija pozdravila je deblokadu evropskog puta BiH i dogovor u vezi s mehanizmom koordinacije.

Predstavnici opozicije u Srpskoj i Federaciji, koji nisu učestvovali na jučerašnjem sastanku, međutim, dogovor su dočekali na nož. U tzv. Savezu za promjene smatraju da je vlast u Srpskoj pristala na dogovor pritisnuta nedostatkom novca u budžetu, a opozicija u Federaciji navodi da je ovo bezuslovna kapitulacija Bakira Izetbegovića pred Miloradom Dodikom. Ni predstavnici Hrvata ne slažu se sa dijelom prijedloga koji se odnosi na odlučivanje.

Evropski komesar za proširenje, na Tviter nalogu pozdravlja postizanje dogovora i navodi da se raduje narednim koracima BiH ka Evropi. Dogovor bi međutim, mogao da ugrozi lider HDZ-a, Dragan Čović, jer je eliminisano učešće kantona u odlučivanju. Ističe da je na to još u petak upozorio Bakira Izetbegovića i da je dogovor tek “mrtvo slovo na papiru”, jer ništa ne može biti usvojeno bez pristanka Hrvata u Savjetu ministara.

Čović kaže da se ni u jednoj varijanti ne može praviti dogovor, a da se iz načina koordinacije u skladu sa ustavnim ovlašćenjima, odnosno nadležnostima, izuzmu kantoni.

– Pametnije bi bilo da je dogovor ipak postignut na nekoj oficijelnoj sjednici. Ovako se stiče utisak da je u pitanju parcijalni dogovor i zato je ovakva reakcija gospodina Čovića, koji je legitimni predstanik jednog naroda. Mislim da će na nekoj narednoj oficijelno sjednici doći do dogovora i da će biti konačno stavljena tačka – kaže srpski član Predsjedništva Mladen Ivanić.

Za opoziciju u Federaciji ovo je kažu, bezuslovna kapitulacija Bakira Izetbegovića pred Miloradom Dodikom. Smatraju to porazom BiH i navode da će se protiv ove odluke boriti svim političkim sredstvima .

“Dogovoreni mehanizam koordinacije predstavlja vrhunac urušavanja države, jer su Federacija BiH i Republika Srpska i kantoni dobili status jednak državi i njenim vlastima. Smatramo da je ovo uvod u konfederalizaciju BiH po etničkom principu”, saopšteno je iz SDP-a.

U tzv. Savezu za promjene koji, iako su dio vlasti na nivou BiH, nisu pozvani na sastanak, dogovor su dočekali na nož. U PDP navode da je vlast Srpske pristala na dogovor zbog nedostatka novca, dok SDS-ova Aleksandra Pandurević ističe da to pokazuje da je mehanizam na kojem su oni radili u stvari bio dobar, jer u ovom dogovorenom nema suštinskih promjena.

Mirko Šarović, ipak, navodi da je siguran da je Milorad Dodik pristao na neke ustupke. Reakcija opozicije je očekivana, smatraju analitičari, jer se pokazalo da je njihova funkcija obesmišljenja. Iako sjede u zajedničkim organima, problemi i suštinska pitanja rješavaju se bez njih.

– Izetbegović je priznao grešku i jasno pokazao da je jedini faktor dogovora sa Republikom Srpskom lider vladajuće stranke – kaže politički analitičar Dragomir Anđelković.

I druge političke partije trebalo bi da podrže ovaj dogovor, smatra član SNSD-a Igor Radojičić, jer ako bilo koji blok na BiH ili na entietskom novu odbije ovaj dogovor, ponovo sa vraćamo na isto.

– U slučaju da bilo koji blok odbije pada u vodu cijeli evropski put. Mislim da je bitno što naši predstavnici mogu da odlučuju i da je to sada zagarantovano – kaže Radojičić.

Predstavnica u Parlamentarnoj skupštini, Milica Marković navela je da nije tačno da se potpisani mehanizam suštinski ne razlikuje od onoga koji su ranije prihvatili ministri tzv. Saveza za promjene. Ono što su ranije prihvatili bilo je, kaže, katastrofalno. Јedan od primjera je i odlučivanje konsenzusom prisutnih kako je nekada stajalo, a što je sada promijenjeno tako da mora biti data saglasnost ovlašćenog predstavnika Vlade Srpske.

Šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH ambasador Lars-Gunar Vigemark ocijenio je pozitivnim jučerašnji sastanak i istakao da bi to trebalo biti pozdravljeno kao dobar iskorak za cijelu BiH.

Visoka predstavnica za spoljnu politiku i bezbjednost EU Federika Mogerini i komesar za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Јohanes Han u zajedničkoj izjavi su ocijenili da je svakako dobrodošla vijest o postignutom sporazumu.

RTRS