Fudbaleri Crvene zvezde eliminisani su od Ludogoreca u trećem kolu kvalifikacija za plasman u Ligu šampiona.

Posle 2:2 u Razgradu, bugarski tim je poslije produžetaka slavio u Beogradu sa 4:2 (2:2, 2:1) i sasvim zasluženo je prošao dalje.

Pokazala se još jednom sva slabost odbrane crveno-bijelih, koja je bila bušna kao švajcarski sir – sporo, nesigurno, često i panično, pa je Ludogorec bio mnogo opasniji, stvorio više šansi i mogao je još ranije da riješi meč.

A počelo je drugačije – crveno-bijeli poveli su golom Donalda u 17. minutu – on je sa ivice kaznenog prostora dobro šutirao, golman gostiju bio je markiran i nije dobro reagovao, pa je lopta završila u mreži.

Ipak, osim gola, Zvezda nije napravila maltene nijednu akciju vrednu spomena u prvom poluvremena – dva šuta Kataija i nekoliko ubacivanja, ali bez prave šanse.

Sa druge strane, odbrana crveno-bijelih bila je izuzetno nesigurna, pa je preokret bio neminovan. U 24. minutu Kafu je predrbilao četvoricu igrača Zvezde, koji su samo stajali, i zakucao loptu pod prečku, da bi golman Damir Kahriman u 40. minutu očajno reagovao poslije udarca Vandersona – lopta mu je prošla ispod ruke i zavšila u mreži.

Na minut do kraja poluvremena Plaštun je isključen poslije dva neoprezna starta, ali onda je Kanga napravio glupost – poslije kraja poluvremena odgurnuo je protivničkog igrača poslije provokacije, sudija je to vidio i dao mu direktan crveni karton.

Božović je u 54. minutu uveo Vijeiru, a on mu se sedam minuta kasnije odužio tako što je iznudio penal – Ibanjes se zaletio, šutirao snažno po sredini gola i izjednačio na 2:2.

Od tog trenutka obije ekipe su zaigrale oprezno i do kraja regularnih 90 minuta nije bilo većih šansi, osim šuta Donalda i nekoliko polukontri gostiju.

Ušlo se u produžetak, ali drama je trajala vrlo kratko – već u 92. minutu ponovo je do izražaja došao nedostatak kvaliteta u Zvezdinoj odbrani, Vanderson je pobjegao Ibanjesu i sa mnogo osjećaja je plasirao loptu u ’malu mrežu’ poslije dodavanja Marselinja.

Pet minuta kasnije sve je bilo riješeno – ponovo je Ibanjes bio prespor, Kahriman je odbranio zicer Marselinju, ali je Vanderson odbitak sproveo od stative u gol.

Utišalo se svih 50.000 gledalaca na stadionu ’Rajko Mitić’, Zvezdi su za prolaz bila potrebna tri gola, pa je nestalo naboja i Ludogorec je mogao da privede utakmicu kraju.

Zvezda sada nastavlja takmičenje u kvalifikacijama za Ligu Evrope (žrijeb je u petak), ali od četiri dosadašnja meča u Evropi, jedino je drugo poluvrijeme u Razgradu bilo na dovoljno visokom nivou, a očigledno je da u odbrani nisu pronađena prava riješenja i teško da će biti nađena preko noći.

Zaslužen prolaz Ludogoreca i propuštena velika šansa Zvezde.

B92