Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je Srni da lider SDS-a Mladen Bosić gotovo svakodnevno pokazuje svojim nesuvislim izjavama da je “duboko isfrustrirani politički diletant”, nažalost sa velikim izdajničkim kapacitetima kada je o Republici Srpskoj riječ.

“Bosić je političku nepismenost pokazao po ko zna koji put i komentarišući potpisani mehanizam koordinacije u Istočnom Sarajevu, koji je spasio Republiku Srpsku od traljavog mehanizma koordinacije koji je takozvani Savez za promjene podržao u januaru, kada ga je Savjet ministara BiH usvojio”, istakao je Dodik, komentarišući izjavu Bosića da je još jedna manipulacija Dodikova tvrdnja da je na sastanku s predsjednikom SDA Bakirom Izetbegovićem spasio Srpsku od “traljavog” mehanizma koordinacije.

Predsjednik Srpske podsjetio je da je na sastanku u Istočnom Sarajevu u prvom planu bila borba za interese Republike Srpske, a ne nečije izbijanje u prvi plan i izvlačenje iz tobožnje političke izolacije, “kako to politički simultant Bosić diletantski pokušava poturiti javnosti”.

“Da ima gram političke korektnosti i poštenja i da je uporedio ono što sam ja uspio dogovoriti u Istočnom Sarajevu i ono što su oni podržali u januaru, vidio bi da moj potpis stoji ispod dokumenta koji sprečava preglasavnje Republike Srpske. Njime se uvodi pozicija ovlašćenog predstavnika, što znači da samo onaj ko je odobren na sjednici Vlade može u ime Republike Srpske, uz pisanu saglasnost, da glasa u tijelima mehanizma koordinacije i ukoliko on nije prisutan nema kvoruma, niti ima valjane odluke”, izjavio je Dodik.

Prema Dodikovim riječima, takozvani Savez za promjene je u januaru podržao, između ostalog, da se odluke Kolegijuma za evropske integracije donose konsenzusom prisutnih članova Kolegijuma koji glasaju u skladu sa njihovim ustavnim nadležnostima, što govori o tome da, ako neko nije prisutan, hipotetički, iz Republike Srpske, oni mogu da odlučuju o pitanjima za šta je isključivo nadležna Republika Srpska.

“Tu je bio ključni problem te odluke Savjeta ministara BiH o mehanizmu koordinacije iz januara, gdje su Bosić i njegova ekipa glasali za akt koji je očigledno na štetu Republike Srpske, sa čime su i sami bili upoznati, a što smo ja i premijer Srpske Željka Cvijanović morali da popravljamo”, istakao je Dodik.

On je rekao da su se izborili i da predsjedavajući Kolegijuma za evropske integracije mora imati prethodnu saglasnost zamjenika, odnosno da će premijer Republike Srpske dati saglasnost za održavanje ili neodržavanje sastanaka, i tako dalje.

Prema Dodikovim riječima, napravljeno je nekoliko kapitalnih važnih razlika u odnosu na ono što je u januaru usvojio Savjet ministara BiH, uz podršku takozvanog Saveza za promjene, i to je bio maksimum koji se mogao obezbijediti na sastanku u Istočnom Sarajevu u korist Republike Srpske.

“U nedostatku politike koja bi bila konzistentna i u interesu Republike Srpske, izgubivši u potpunosti političku ravnotežu, Bosić se zato pretvorio u nesrećnog tračera koji već dvije godine bezuspješno pokušava na svaki način da kriminalizuje vlast u Republici Srpskoj, uprkos tome što je sud njegove konstrukcije i klevete na moj račun proglasio nerelevantnim i što je za takav pokušaj i novčano kažnjen”, istakao je Dodik.

On je naglasio da je odlučio da će, čim novac po presudi stigne na njegov račun, pola dati u humanitarne svrhe, a drugom polovinom će “finansirati feštu na koju će pozvati i Bosića da se odmori od obmana i blefiranja javnosti”.

SRNA