Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je pitanje mehanizma koordinacije i MMF-a definitivno završeno u interesu Srpske, koja će u prvoj polovini septembra dobiti prvu tranšu novca od MMF-a i time stabilizovati finansije i ući u realizaciju reformske agende na najbolji mogući način.

Dodik je istakao da je januarskim dogovorom Savez za promjene /SZP/ pristao da odlučuje konsenzusom prisutnih, što je vlast Srpske od početka osporavala i na kraju se izborila da se odlučuje konsenzusom uz obavezan glas predstavnika Vlade Republike Srpske.

“Za bilo kakvo odlučivanje o mehanizmu koordinacije onaj ko odlučuje mora da ima pisano odobrenje Vlade Republike Srpske, a ne da prilikom odlučivanja prave spekulacije i da se odlučuje kako kome padne na pamet. To, naravno, ne odgovara SZP, jer oni žele da prihvate i sprovedu politike koje su u suštini protiv Srpske”, objasnio je Dodik za “Glas Srpske”.

Kada je riječ o negativnim reakcijama SZP-a, a posebno SDS-a na postignuti dogovor u Istočnom Sarajevu, predsjednik Republike Srpske je naveo da su njihove reakcije neobjašnjive.

“Tvrde da nema vidljive razlike u odnosu na ono što su pokušali da proguraju u Savjetu ministara BiH bez znanja i konsultacija sa Srpskom i njenim institucijama. Razlika je suštinska i drastična. SZP, koji je u vlasti na nivou BiH, nema pravo da odlučuje da li je nešto u interesu Srpske, nego o tome odlučuju institucije Srpske i zato postoji mehanizam koordinacije koji garantuje da sve iskoordinišu svi nivoi vlasti”, rekao je Dodik.

On je rekao da su u Istočnom Sarajevu dogovorene još dvije važne tačke, a jedna je da predsjedavajući Savjeta ministara BiH predsjedava kolegijumom za evropske integracije.

Dodik ističe da su u mehanizmu obezbijedili da njegovi zamjenici u kolegijumu, a to su premijeri entiteta, moraju dati prethodnu saglasnost da bude održan sastanak, što znači da neće biti prostora za manipulacije, pa kada se dođe u poziciju da sastanak bude održan, onda mora biti prisutan ovlašćeni predstavnik Republike Srpske, odnosno Vlade Srpske.

“Sve je jasno i precizno definisano. Prvi put je jasno rečeno da je to ovlašćeni predstavnik, a ne neko ko se sam može predstaviti i reći da je on taj ili da se tumači da je tu neko iz Republike Srpske. Taj neko je, prema ranijem rješenju, mogao da se ponaša kao ovi iz Saveza za promjene, koji su dokazali sposobnost da uruše svaku snagu Republike Srpske”, ocijenio je Dodik.

On je rekao da je Srpska do prije dvije godine i ulaska SZP u vlast u Sarajevu bila faktor broj jedan u BiH za sva moguća rješenja, što je SZP srozao ulaskom u vlast, ali su sada vratili snagu Republike Srpske.

“Bilo je potrebno vrijeme da mnogi u Sarajevu i međunarodnoj zajednici shvate da se Srpska ne može ignorisati i da se ne može odlučivati mimo njenih stavova i institucija. Za to nisu mogli da se izbore spekulanti i bezkarakterni ljudi kakvi su ovi iz Saveza za promjene. Od njih se ne može očekivati da nešto naprave za Srpsku”, rekao je Dodik.

Ključni stav je, ističe Dodik, da se mora uvažiti institucionalna snaga Srpske i to je završeno kroz sporazum sa Bakirom Izetbegovićem.

Predsjednik Republike Srpske je rekao da je HDZ BiH bio saglasan sa mehanizmom koordinacije koji je ranije usvojen u Savjetu ministara BiH bez saglasnosti institucija Srpske, jer u suprotnom ne bi bio usvojen.

“Kasnije je i sam Čović govorio o tome da treba sjesti i razmotriti primjedbe. Sastanak u Istočnom Sarajevu je organizovao šef Delegacije i specijalni predstavnik EU u BiH /Lars-Gunar Vigemark/ i ja nisam taj koji je birao učesnike. Na sastanak nisam išao da radim protiv bilo koga trećeg, jer je to za svakog loše”, kaže Dodik.

On je rekao da zahtjevi predstavnika Hrvata da kantoni imaju ulogu u mehanizmu koordinacije i odlučivanju ne bi trebalo da budu problem.

“U mehanizmu koordinacije treba i mora da se prati ustavna struktura i u njegovoj konačnoj verziji to treba da bude ugrađeno. Vrlo brzo možemo izaći iz ove situacije uvažavajući upravo ovaj princip i zato sam i poslao pismo Izetbegoviću i Čoviću u kome sam dao saglasnost da primjedbe iz hrvatskog naroda, odnosno HDZ-a, budu ugrađene u mehanizam koordinacije”, napomenuo je Dodik.

On je istakao da podrška lidera EU dogovoru i negativne reakcije na domaćoj političkoj sceni govore da je BiH nikakva zemlja, a kritike političke spekulacije.

“Ključni problem ranije odluke o mehanizmu koordinacije je što je SZP prihvatio da se odluke donose konsenzusom prisutnih. To je hipotetički omogućavalo da neko iz Srpske ne bude prisutan i da se tada odlučuje bez Srpske. Taj njihov traljavo doneseni mehanizam koordinacije i problemi koje bi donio su eliminisani”, rekao je Dodik.

On kaže da se sada ne može donijeti nijedna odluka bez ovlašćenog predstavnika Srpske, a ovlašćeni predstavnici Srpske sigurno nisu Mirko Šarović i oni koji su spremni svaki dan da naprave štetu Srpskoj.

Dodik je naveo da SZP ima dva strateška cilja – onemogućiti Srpsku da bude stabilna i onemogućiti većinu iz Srpske da bude dio vlasti na nivou BiH.

“Oni su podaničkim ponašanjem pokazali sposobnost da to učine. U realizaciju toga su krenuli još u prvim danima nazovi vladanja kada su onemogućili usvajanje sporazuma sa Svjetskom bankom, a kasnije blokadom niza finansijskih aranžmana i sada kroz opstrukciju aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom /MMF/”, rekao je Dodik.

On kaže da to SZP čini i kroz promjene Zakona o akcizama, gdje SDS u Savjetu ministara ne dozvoljava da bude usvojeno ono o čemu se dogovorio Fiskalni savjet BiH u kojem su predstavnici institucija Srpske.

“Svaki dan vode štetnu politiku za Srpsku. Njihovo ponašanje je proporcionalno šteti koju trpi Srpska. Čim ih vidite da nešto rade, šteta je vidljiva. Bila je vidljiva i kada je Srpska osporavala adaptaciju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju /SSP/ sa EU, a Šarović i ostali su govorili da je to najbolje rješenje koje je moguće”, rekao je Dodik.

On je naveo da su u Savezu za promjene okrenuli priču kada je došao njemački ministar poljoprivrede da sagleda štetne posljedice i ponudi pomoć, zbog čega oni, kako ocjenjuje Dodik, funkcionišu na principu danas jedno, sutra drugo.

“Umjesto da se koncentrišu na to da se izvuče najbolje iz posjete ministra poljoprivrede Njemačke, oni su pokušali sve minimizirati. Uvjeren sam da je riječ ministra poljoprivrede Njemačke izuzetno vrijedna i da ćemo imati projekat pomoći koji će omogućiti poljoprivrednim proizvođačima da prođu sa što manje štete”, poručio je Dodik.

Kada je riječ o održavanju referenduma o Danu Republike i osporavanjima visokog predstavnika Valentina Incka da Srpska time krši Dejtonski sporazum, Dodik je istakao da je Incko time pokazao da je bošnjački agent, kao i da sve što radi čini da bi se dodvorio bošnjačkom faktoru u BiH.

“Incko nema pravo da interveniše, niti su važni njegovi stavovi o referendumu. Morao bi da se suzdrži od bilo kakvih ocjena, jer je njegovo djelovanje, što se tiče Republike Srpske, svedeno na karikaturu. Incko može samo da sliježe ramenima pred pritiscima Bošnjaka da ospori referendum”, naglasio je predsjednik Republike Srpske.

Dodik je poručio da Srpska ide na referendum jer je Dan Republike legitimno i isključivo pitanje naroda u Srpskoj.

“Narod će odlučiti 25. septembra, kako je predviđeno. U suštini, Bošnjaci su putem odluke Ustavnog suda BiH o Danu Republike pokušali da se obračunaju sa Srpskom. Antidejtonskog djelovanja nema jer je odluka donesena u nadležnim institucijama u skladu sa Ustavom. Srpska referendumom dokazuje da je demokratsko društvo i promoviše demokratske vrijednosti”, rekao je predsjednik Republike Srpske.

Dodik, koji je lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata /SNSD/, rekao na predstojećim lokalnim izborima očekuje pobjedu koalicije okupljene oko te stranke u najmanje od 60 do 65 odsto opština.

SRNA