Ante Kotromanović, bivši komandat Operativne grupe Sinj Hrvatske vojske, kaže da je Amerikancima danas žao što Hrvatskoj vojsci nisu dopustili ulazak u Banjaluku.

Kotromanović u autorskom tekstu u “Večernjem listu“ piše da dolaskom Hrvatske vojske pred Banjaluku, Republika Srpska vojnički i politički kapitulirala.

“Zauzeli smo sve hidroelektrane na jezeru Bočac i na nekoliko sati prekinuli dovod električne energije kao poruku da Vojka Republike Srpske položi oružje. Međutim, pravi je šok nastao kad smo morali napustiti položaje koje smo krvavo osvojili“, objašnjava Kotromanović događaje u avgustu i septembru 1995. godine.

Kako kaže, vojnici su osjećali kao psi rata, iskorišteni i polako shvatali šta je politika.

“Nije bilo lako objasniti vojnicima zašto napuštamo položaje i povlačimo se. Nismo razumjeli, a iskreno, nisam ni ja shvatao političke razloge za taj potez. Mislili smo da je ono što smo osvojili – naše“, piše on i podvlači da su slomili Republiku Srpsku, ali je onda ona u Dejtonu ponovno vaskrsla.

“Svi su se pitali zašto napuštamo položaje, pa Banjaluka je prazna. Јa sam mrzio taj trenutak uzmicanja iako su svi vrištali – mir, mir, mir! Zašto nam politika nije dopustila da na kraju uđemo u Banjaluku, o tome sad znamo nešto više“, navodi Kotromanović.

Nezavisne novine