Tridesetogodišnji Županjac ostao je zatečen i neprijatno iznenađen kada mu je prije nekoliko dana stigao poziv iz Ministarstva odbrane, Područnog odsjeka za poslove odbrane Vukovar, da se javi u Ured državne uprave radi saopštavanja ratnog rasporeda u OSRH.

Došao je uz napomenu da neodazivanje pozivu za učestvovanje u vojnoj obavezi, radnoj obavezi ili radnoj pomoći za sobom povlači novčanu kaznu od 1.000 do 5.000 kuna.

“Što se to događa? Kakav ratni raspored? Moram da priznam da mi nije bilo nimalo prijatno da pročitam tu formulaciju. Supruga se odmah uspaničila i već me danima opsjeda s pričom da spakujemo kofere, uzmemo djecu pod ruku i krenemo za Njemačku, jer ko zna što se to kod nas sprema”, požalio se Županjac.

U Uredu za odnose s javnošću MORH-a objasnili su da se radi o redovnoj aktivnosti ažuriranja podataka vojnih obveznika. Konkretno, riječ je o pozivanju razvrstanih rezervista, odnosno osoba koje su odslužile vojni rok ili bile na dobrovoljnom vojnom osposobljavanju, ili u vojnoj službi i određena im je vojno stručna specijalnost zbog daljeg rasporeda rezervnih jedinica OS RH.

Takve aktivnosti u septembru će se sprovoditi u Đakovu, Valpovu, Vukovaru, Županji i Vinkovcima.

Tokom narednih godina planirano je s nastavkom ovog procesa koji je počeo 2014. godine.

Glas Slavonije