Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da Srbija ne smije i neće da ćuti o činjenici da je Haški tribunal presudom prvom predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću priznao da nema krivice Srbije u ratnim zločinima u BiH.

“Nema krivice Slobodana Miloševića, SR Јugoslavije i Srbije. Srušene su laži o genocidu i ratnim zločinima koje su bile osnov za kažnjavanje Srbije i srpskog naroda. Siguran sam da će kad tad doći vrijeme za priznanje, kao u slučaju Iraka, da je Srbija bila napadana na osnovu lažnih i pogrešnih optužbi. Svjesno ili nesvjesno, Haški sud je ovom presudom to već učinio”, naveo je Dačić u pisanoj izjavi.

Iako je Srbija od izricanja presude Karadžiću ukazivala da je u toj presudi Milošević oslobođen sumnji za etničko čišćenje i ratne zločine u BiH, ističe Dačić, na Zapadu je o tome vladao muk, jer se time ruši slika o opravdanosti zapadne politike prema Srbiji.

“U presudi se navodi da je Milošević govorio da svi pripadnici drugih naroda i etničkih grupa moraju biti zaštićeni i da nacionalni interes Srba nije diskriminacija, kao i da je potrebno boriti se odlučno protiv kriminala”, podsjeća Dačić.

Takođe, navodi Dačić, u presudi se kaže da je SR Јugoslavija ohrabrivala Srbe u BiH da prihvate mirovne prijedloge, a sud je zaključio da Milošević nije bio dio udruženog zločinačkog poduhvata i da je, upravo suprotno, osudio etničko čišćenje.

“Ovim je Haški sud priznao ne samo da Milošević nije bio kriv, već i da su optužbe protiv Srbije, SR Јugoslavije i njega bile pogrešne i lažne, a one su poslužile za oštre ekonomske sankcije. Zato sam nedavno govorio da će doći vrijeme kada će se, kao u slučaju Iraka, postaviti pitanje opravdanosti zapadne politike prema Srbiji, uključujući i bombardovanje”, istakao je Dačić.

Povodom pisanja pojedinih medija da je Milošević posthumno oslobođen optužbi za zločinačko udruživanje tokom rata u BiH, Dačić je ocijenio da je očigledno da Haškom sudu nije odgovaralo da se suđenje Miloševiću završi, jer bi vjerovatno bio oslobođen optužbi, kao što je to učinjeno u presudi Karadžiću deset godina poslije njegove smrti.

– Isto tako, zapadnim političarima ne odgovara da se danas o tome mnogo govori i piše i zato se pet mjeseci nakon presude Karadžiću o tome ćutalo – dodao je Dačić.

On kaže da i dan danas ostaju sumnje u vezi sa Miloševićevom smrću, jer je Haški tribunal odbio njegov zahtjev za operaciju srca u Rusiji, a zvanični izvještaj Haškog suda o smrti utvrdio je da je u Miloševićevoj krvi nađen lijek koji mu nije bio prepisan i koji je poništavao dejstvo drugih lijekova, što ga je na kraju i ubilo.

“Haški sud je utvrdio da je o tome znao prije smrti Miloševića, ali ga nije obavijestio. Do sada za to niko nije odgovarao”, naveo je Dačić.

SRNA