U Federaciji BiH kaznu za ratni zločin moguće je otkupiti.

Presuđenim ratnim zločincima, kantonalni sudovi, kao i sud u Brčko distriktu, odobrava zamjenu zatvorske za novčanu kaznu. Trojica osuđenika iz Cazina,Tešnja i Brčkog, od ukupno pet kojima je to omogućeno, već su uplatili novac i izbjegli zatvor. U većini pomenutih slučajeva, riječ je o presudama za zločin nad Srbima.

Takvih primjera u Srspkoj nema, ali ima osuda. Nedopustivo je, kažu, da se za ratni zločin izriče minimalna zatvorska kazna, koja se potom otkupi novcem. Dan u zatvoru može se zamijeniti za 100 KM i manje.

Ratni policajac iz Tešnja, Atif Krkalić, pravosnažno je presuđen 2012.godine zbog fizičkog maltretiranja srpskih civila u junu i julu `92. godine. Već je uplatio 36. 000 KM kako bi izbjegao zatvorsku kaznu od godinu dana.

– Nevjerovatno je da se može za ratni zločine može platiti. Nevjerovatno je da se plaća za bilo koji oblik krivičnog djela. Znači, bogati ljudi šta god da urade sve plate – kaže Nedeljko Mitrović, predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila.

Primjer Atifa Krkalića samo je jedan u nizu koji je razgolitio nakaradnu pravosudnu praksu u Federaciji BiH. Porazno je da se u tom entitetu izriču kazne za ratni zločin do godinu dana, što presuđenim daje pravo da je zamjene za novčanu.

– Ovo je jedan vid diskriminacije, s obzirom da se Srbima izriču drakonske kazne i da niti jedno lice srpske nacionalnosti nije osuđeno na kaznu zatvora do godinu dana a Bošnjacima sudovi u Federaciji izriču kazne ispod zakonskog minimuma i na taj način otvaraju mogućnost za otkup kazne – naglašava Milorad Kojić, direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica.

Kojić kaže da zamjena zatvorske novčanom kaznom nije ništa drugo nego neka vrsta pomilovanja, iako entitetski zakoni to ne dozvoljavaju, kada su u pitanju presuđeni ratni zločinci.

– Posebno naglašavam da te odredbe koje omogućavaju plaćanje kazne u potpunosti derogiraju zakon o pomilovanjima koji je na snagi u oba Entiteta – kaže Kojić.

Sudovi u Federaciji BiH ne samo da izriču sramno niske kazne za ratne zločine nad Srbima, već osuđenicima dosuđuju niže cijene boravka u zatvoru od zakonom predviđenih 100 KM.

-To je neka praksa ali ima presuda na puno manje iznose, ima presuda na iznose dnevne od 14 KM a to je tek izigravanje zakona – kaže Redži Delić, šef Odjela za ratne zločine i privredni kriminal u Tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona.

Krivična djela ratnog zločina su prema međunarodnom pravu najteža, zbog čega javnost očekuje drakonske kazne. Umjesto toga, u FBiH se izriču kazne ispod zakonskog minimuma i omogućava zamjena za novčanu, čime se ne postiže svrha kažnjavanja, a žrtve dodatno budu ponižene.

RTRS