Reprezentacija Srbije odigrala je sjajan meč, ali je ipak poražena od Sjedinjenih Američkih Država u meču četvrtog kola grupe A – 94:91.

Ekipa Aleksandra Đorđevića pretrpela je treći poraz, dok su Amerikanci zadržali maksimalan učinak, a našim momcima za prolaz potrebna je pobeda nad Kinom za dva dana.

‘Orlovi’ su dosta stegnuto i može se reći i u strahu ušli u duel sa NBA zvezdama, pa su posle uvodnih 10:0 jurili zaostatak i delovali izgubljeno na terenu.

Ipak, naš tim probudio se pred odlazak na odmor i u finišu druge deonice prišao na devet poena zaostatka.

Miroslavu Raduljici pridružili su se i ostali saigrači, pre svega u igri u napadu, ali je odbrana bila ta koja je donela povratak u meč.

Srbija nije menjala recept ni u nastavku drugog dela meča, pa se prednost Amerike sve više smanjivala. Miloš Teodosić nastavio je da razigrava saigrače, a glavnu ulogu u napadu preuzeo je Nikola Jokić, pogađajući u serijama.

Međutim, Amerikanci su svaki put uspevali ponovo da se odlepe, tačnije da održavaju prednost oko deset poena, ali se naši momci nisu predavali. U poslednju deonicu ušli su sa deset poena manjka, ali je tek tada usledio šou.

I pored najblaže rečeno diskutabilnog kriterijuma suđenja, odnosno pete lične greške za Miroslava Raduljicu, kao i nekoliko grubih grešaka (koraci Pola Džordža, hvatanja Kajrija Irvinga za mrežicu), Jokić i Teo držali su naš tim u igri, a posebno impresivni bili su pogoci Miloša i Nikole za tri poena (77:73).

Nastavila se velika borba sve do poslednjeg minuta, Amerilanci su i dalje uspevali da drže razliku na svojoj strani, ali je onda Teodosić pred ulazak u poslednji minut pogodio oba bacanja. Imali su ‘Orlovi’ dve šanse da izbore produžetak, posle sjajne igre u odbrani, ali je Bogdan Bogdanović promašio otvorenu trojku uz zvuk sirene.

Najbolji u našem timu bio je Nikola Jokić sa 25 poena (9/13 za dva, 2/2 za tri), šest skokova, tri asistencije i jednom ukradenom loptom, dok su Miloš Teodosić (0/2 za dva, 4/7 za tri) i Miroslav Raduljica (6/8 za dva) dodali po 18.

Teo je imao i šest uspešnih dodavanja i tri uhvaćene lopte, ali i četiri izgubljene lopte, a Radulja dva skoka.

Istakli su se još i Stefan Marković sa 12, Bogdan Bogdanović sa sedam i Nikola Kalinić sa pet poena.

Pobednički tim predvodio je Kajri Irving sa 15 poena, Deandre Džordan dodao je 13, Pol Džordž ubacio je 12, isto koliko i Karmelo Entoni. Dvocifren je bio i Kevin Durent sa 11, dok je Džimi Batler zabeležio devet poena.

Naša selekcija otvorila je meč u prevelikom strahu, nije uspela u uvodna tri minuta da ubaci ni poen, što su Amerikanci kaznili. Krenulo je pogotkom Kevina Durenta uz faul, posle čega je pogodio slobodno bacanje, da bi posle prve izgubljene lopte našeg tima Pol Džordž pogodio trojku. Potom se i Demarkus Kazins upisao u strelce, (0:10).

Aleksandar Đorđević zaradio je tehničku grešku pre nego što je zatražio tajm-aut, a seriju rivala prekida Nikola Jokić poenima odmah po ulasku sa klupe. Igrač Denver Nagetsa zatim je sjajno ‘zalepio’ Kazinsa, međutim nije ‘nagradio’ sebe poenima iz tranzicije.

Ni drugi tajm-aut Đorđevića gotovo ništa nije promenio, u igru je ušao Deandre Džordan, pa smo uskoro videli dva elej-upa. Nedugo zatim Džimi Batler pogađa svoju prvu trojku, a Miroslav Raduljica sa dva zakucavanja pokušava da prodrma saigrače.

U strelce se upisuje i Nikola Kalinić, pre nego što Raduljica uspeva da isprovocira prgavog Džordna, koji dobija tehničku, a posle novog faula nad našim centrom tehničku dobija i kluba SAD. Raduljica pogađa tri bacanja, a tačku na prvu deonicu stavlja Demar Derozan promašajem za dva – 15:27.

Srbija je drugu četvrtinu otvorila trojkom Nemanje Nedovića, odgovorili su Džordan i Derozan, da bi posle dvojke Kaliniča Miloš Teodosić po prvi put pogodio za tri. Dobar period igre našeg tima prekinio je Kajri Irving trojkom (23:34).

Uspeli su ‘Orlovi’ da spuste razliku na jednocifrenu, posle pogotka Bogdanovića, odnosno posle sjajne asistencije Teodosića i novog zakucavanja Raduljice.

Oslobodila se naša selekcija sredinom druge deonice i zaigrala dosta opuštenije, pogotovo u fazi napada, a mora se istaći i da smo Amerikancima veoma dobro parirali u skoku. Usledile su nove dve minijature Miloša Teodosića i, ovoga puta, Nikole Jokića, a onda i nesportska lična greška za Džordana, zbog divljačkog obaranja Kalinića (31:44).

Krilo Fenerbahčea pogodilo je jedno bacanje, a Stefan Marković posle lopte sa strane trojku. Sigurni sa bacanja bili su Irving s jedne, odnosno Raduljica s druge strane, pre nego što je Durent ubacio trojku. Nastavila je naša ekipa veoma dobro da se drži do kraja prvog poluvremena, Raduljica je stigao do 14 poena, a Klej Tompson nije izbacio loptu na vreme, pa je zaostatak Srbije posle deset minuta bio jednocifren – 41:50.

Drugo poluvreme počelo je pogotkom Karmela Entonija i novim zakucavanjem Raduljice, a naš tim zadržao je princip igre sa kraja prvog dela. Brzim preuzimanjima u odbrani i dobrom tranzicijom u napadu održavali su pritisak. I Bogdanović pogađa svoju prvu trojku, ali već u sledećem napadu Entoni odgovara iz kornera (46:56).

Nastavili su naši momci da prave sve vreće probleme Drim timu dobrom odbranom, nisu Amerikanci tako lako dolazili do koša, a delom zasluge to imaju i daleko ‘čvršći’ faulovi Srbije. Posle pogotka Bogdanovića i zakucavanja Jokića ‘Orlovi’ su prišli na samo pet poena zaostatka, Jokić je još jednom odgovorio Amerikancima, ali je onda upravo Nikola faulirao Batlera pri šutu za tri, a bek Čikago Bulsa pogodio dva bacanja (55:62).

Međutim, nije to Jokića izbacilo iz ritma, nastavio je svoju seriju, a priliku da se još više približimo prokockao je Štimac, kada je oklevao pri dodavanju lopte, ušavši u duel sa daleko jačim Džordanom. Iako su igrali veoma dobro, naši momci nikako nisu uspevali da se totalno približe SAD. Svaki put kada bismo imali napad na -5, Amerikanci su uspevali da se odbrane, a zatim i poentiraju (57:65).

Teo ponovo pogađa za tri i približava naš tim na ‘magičnih’ pet poena zaostatka, ali Džordan nastavlja da šutira bacanja kao nikada u životu, precizan je u međuvremenu i Batler, pa SAD u finišu treće deonice ponovo ima dvocifreni višak. Teodosić je prekinuo mini seriju protivnika sa linije bacanja pred poslednjih deset minuta – 62:72.

Poslednja četvrtina krenula je trojkom Jokića, koji posle polovičnog učinka Džordana sa linije još jednom pogađa, ovoga puta iz reketa, a zatim i Marko Simonović ima polovičan učinak iz penala. Usledila je nova dobra defanzivna igra našeg tima, Simonović završava još jedno magioničarsko dodavanje Tea, koji potom pogađa trojku za najmanji minus (73:77).

Posle tridesetog poena koji su Amerikanci ubacili sa linije penala, Milan Mačvan propušta priliku da održi naš tim potpuno u igri, ali Raduljica ‘prodaje’ dve sjajne finte i lagano pogađa u sledećem napadu. Nažalost, naš centar dobija petu ličnu grešku na šest minuta do kraja, zbog faula na Kazinsu, a Durent zakucavanjem još jednom ‘odlepljuje’ svoj tim (75:83).

Stefan Marković pogađa dva bacanja, ali onda dve odluke sudija idu na štetu našeg tima. Najpre nisu svirani čisti koraci Džordžu, da bi onda bio priznat koš, iako je Irving bio taj koji je dirao mrežicu. Uprkos svemu, naš tim se nije predao, Marković je pogodio novu trojku, ali je Džordž imao identičan odgovor u narednom napadu (82:90).

Nastavio se čudan kriterijum sudija, Jokić je pogodio trojku, a iako ga je Kazins oborio i udario po ruci nije bilo dodatnog bacanja. Na drugoj strani sviran je faul na Entoniju, koji je oba puta bio precizan, a sada Jokić kupi ofanzivni skok i pogađa od tablu (87:92).

Sudije nisu propustile da sviraju faul kada je Entoni pogodio za dva, ali nije bio uspešan iz penala. Jokić odgovara na isti način, posle divne finte šute, da bi posle dva slobodna bacanja Teodosića, koji je pre toga fenomenalno prošao i pronašao Bogdanovića, Srbija prišla na samo tri poena zaostatka (91:94).

Jović je odigrao sjajnu odbranu na Kajriju Irvingu i doveo naš tim u situaciju da pogodi za tri i izjednači. Ipak, Jokić nije pogodio iz veoma teške pozicije, ali nije ni Durent, pa je naš tim imao 5,2 sekunde da izbori produžetak. Nažalost, Bogdanović nije uspeo da pogodi iz otvorene pozicije, posle dodavanja Teodosića, ali se našim momcima nema šta zameriti –91:94.

B92