Američki publicista i istraživač rada Haškog tribunala Endi Vilkokson u svojoj studiji “Haški sud oslobodio Slobodana Miloševića za ratne zločine u BiH 10 godina prekasno” navodi da 10 godina nakon smrti bivšeg predsjednika Srbije oni priznaju da nije kriv, a nakon svega Tribunal nije učinio ništa da objavi činjenicu da ne postoji Miloševićeva krivica za umiješanost u “udruženi zločinački poduhvat”.

Vilkokson kaže da je Milošević proglašen nevinim u presudi bivšem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću, ali je ta istina, iako na vidnom mjestu, iznesena u “šumi strana” za koju je Vijeće Haškog suda pretpostavilo da je niko neće tražiti.

On je za “Večernje novosti” rekao da je istina o ulozi nekadašnjeg predsjednika SRЈ Slobodana Miloševića u konfliktu u BiH definisana u 1.303 odjeljka na 2.590 stranica obimno napisane presude Karadžiću.

Vilkokson smatra da Srbija sada, nakon što je oglašena nevinom za rat u BiH, ima pravo da postavi niz pitanja u UN – zašto su joj uvedene ekonomske sankcije mimo svakog pravnog osnova, zašto su Srbi satanizovani od 1992. godine i, na kraju krajeva, zašto su bombardovani.

“U najmanju ruku vaši pravnici treba da iščitaju presudu Karadžiću i uvjeren sam da će naći isto što i ja”, kaže on.

Vilkokson je u svojoj studiji taksativno iznio nalaze suda u presudi Karadžiću iz kojih proizilazi da Milošević, protiv kojeg su najteže optužbe, ukuljučujući i optužbe za genocid bile u vezi sa BiH, nije učestvovao u udruženom zločinačkom poduhvatu u BiH i da je činio sve da spriječi rat.

On je ocijenio da presuda Karadžiću, koju je potpisao južnokorejski sudija O-Gon Kvon, jedan od članova sudskog vijeća i na suđenju Miloševiću, može biti pokazatelj kako bi Miloševićev proces na kraju završio, barem na optužbe u vezi sa BiH.

On smatra da je očigledno da se pojedinim centrima svjetske geopolitičke moći nije dopalo u kom se pravcu kretalo suđenje Miloševiću i da je, kako je rekao, “zato morao da umre”.

Vilkokson navodi da je Milošević umro pod okolnostima koje ukazuju da smrt nije bila prirodna i da “rezultati istrage vođene nakon Miloševićeve smrti, kao i kablogrami `Vikiliksa`, demantuju hašku ljekarsku verziju njegove smrti”.

Advokat Branislav Tapušković, prijatelj suda na suđenju Miloševiću rekao je za “Novosti” da je presuda Karadžiću veoma značajna za Srbiju jer “Haški sud piše istoriju ovih prostora sa kraja 20. vijeka”, te da državni organi Srbije moraju predstaviti ove činjenice iz presude domaćoj javnosti i međunarodnim činiocima, jer ni Srbija, niti njeni građani ne smiju pristajati na krivicu bez krivice.

Tapušković naglašava da je jedini udruženi zločinački poduhvat u ratovima devedesetih godina prošlog vijeka na Balkanu postojao u planiranju hrvatske akcije “Oluja” i da Beograd treba da insistira na činjenici o krivici /prvog ambasadora SAD u Hrvatskoj/ Pitera Galbrajta.

“Piter Galbrajt je pritisnut činjenicama priznao tokom svedočenja kod Miloševića da je bio na Brionima sa Tuđmanom i generalima kada je `Oluja` planirana. Znao je kada će početi i kakve su joj razmere i ciljevi. To je sve utvrđeno još 2003. godine, ali je to neko u Srbiji `zaboravio`”, rekao je Tapušković.

Agencije