Povodom afere “transkripti”, potpredsjednik SDS-a i zamjenik predsjedavajućeg Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost BiH, Borislav Bojić, uputio je inicijativu za sazivanje vanredne sjednice ove komisije.

Bojić traži da se provjere transkripti koji, prema njegovim tvrdnjama, inkriminišu rad glavnog tužioca Gorana Salihovića. Ovo je potez bez presedana kojim Borislav Bojić pokušava da Komisiju uvuče u sukob Mektića i Salihovića, upozorila je Dušanka Majkić, član ove komisije. Upozorava i struka! BiH je postala “orvelovska zemlja” u kojoj caruju legalne i ilegalne špijunaže.

Ko nas sve prisluškuje – u BiH se ne može ni pretpostaviti? Koliko je zakonski, i to se ne zna. Ali se zna da je BiH zemlja u kojoj caruje “veliki brat”. Prisluškuju novinare, političare, analitičare… Ko god im se nađe na putu. Pa, tako javnost danima čita tzv. transkript koji je objavio jedan federalni portal između predsjednika Republike Srpske i novinara Mate Đakovića, a koji, navodno, kompromituje rad glavnog tužioca Gorana Salihovića. Tako je SDS odlučio da angažje svoje visokopozicionirane funkcionere da istraže autentičnost transkripta. Novonastalu situaciju bi trebalo da razjasni Zajednička komisija za odbranu bezbjednost.

Osim svojih kadrova Mektića i Stanića, SDS na Zajedničku komisiju poziva i direktora OBA Osmana Mehmedagića zvanog Osmica, u čijoj biografiji je mrlja iz ratne i poslijeratne prošlosti. Bivša predsjedavajuća i aktuelni član Zajdničke komisije Dušanka Majkić Bojića upozorava da Komisiju ne uvlači u lični sukob između Salihovića i Mektića i da Komisija nema mehanizme za procjenu pravne valjanosti, već VSTS.

Indikativno je to što se toleriše haos koji u BiH vlada na tržištu tajnih informacija. Upućeni kažu da je vlast u Sarajevu vodila “kadrovsku” bitku za Obavještajnu agenciju, ne zato da bi preuzela odgovornost za bezbjednost države, već da bi bila vlasnik tajnih informacija. Tako su, sa sudskim ili bez sudskog naloga, prisluškivani i telefonski razgovori predsjednika Republike.

– Ako sam već prisluškivan, po čijem nalogu? Ako jeste – otkud transkirpiti u javnosti i treće – apsolutno stojim iza toga što sam rekao – kaže predsjednik Srpske Milorad Dodik.

Da je informacija moć i da se ne biraju sredstva za diskreditovanje ličnosti, smatra i stručnjak za bezbjednost Dragomir Keserović. Posljednji transkripti su samo potvrda da je u bezbjednosnim agencijama stanje haotično. Prisluškivanja bez sudskog naloga, i još gore objavljivanje bez sankcija.

Ko je nalogodavac, a ko izvršilac snimanja i objavljivanja presretnutih razgovora, do kraja nije razjašnjeno ni u slučaju Fahrudina Radončića. I tamo se pominjalo ime novinara, ali nije bilo izloženo medijskom linču, samo zato što nije novinar RTRS-a.

RTRS