Na Jevrejskom groblju u Karlovcu srušen je i poslednji antifašistički spomenik u okviru radova koje je naručio grad Karlovac, prenosi Novi list.

Iako službenih informacija nema, čini se da ovo nedelo nije rezultat vandalizma nepoznatih počinitelja, već je spomenik srušen tokom radova na sanaciji klizišta iznad groblja, piše list i dodaje da se radovi sprovode “uz strogi nadzor Ministarstva kulture, Konzervatorskog odeljenja i gradskih službi”.

Evo kako se odvija “stručno” i od Ministarstva kulture odobreno “uređenje” spomen-kosturnice i spomenika žrtvama fašizma na Židovskom groblju u Karlovcu.srusen spomenik u karlovcu

Podsjećamo i na trenutno važeći Zakon o istraživanju, uređenju i održavanju vojnih groblja, groblja žrtava Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja (NN 143/12).
Naravno, sve to pod uvjetom se žrtve fašizma i dalje smatraju žrtvama Drugog svjetskog rata u nezavisnoj državi Republici Hrvatskoj.

Članak 5.
(2) Ministarstvo (branitelja) poduzima radnje i mjere radi premještanja i dostojnog zbrinjavanja posmrtnih ostataka žrtava Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja, kad je to u javnom interesu ili ako su posmrtni ostaci pronađeni prilikom infrastrukturnih, urbanističkih, arheoloških, speleoloških i drugih poslova i radova ili na bilo koji drugi način, te njihovog evidentiranja.

Na spomeniku su bili uklesani stihovi hrvatskog pesnika Vladimira Nazora.

Kako prenosi riječki list, na licu mesta vidljivo je da je spomenik prelomljen na pola i ostavljen tako, a samo nekoliko metara dalje nalazi se buldožer izvođač radova.

Najnovije rušenje spomenika antifašistima nije prva kontroverza oko radova koje je na Jevrejskom groblju naručio grad Karlovac.

Pre dva meseca, u javnost je procurilo kako se u sklopu radova zbog polaganja cevi namerava prekopati masovna grobnica sa posmrtnim ostacima dvadesetak boraca, podseća list.

sruseni spomenik u karlovcu-tabla

Nazorovi stihovi na srušenom spomeniku žrtvama fašizma na Židovskom groblju u Karlovcu kao da su pisani za ova mračna vremena.
Čitaj i šalji dalje!

Dnevno