Kada je shvatio da njegova nije posljednja, već volja građana Republike Srpske, Bakir Izetbegović počeo je da izdaje direktive insititucijama BiH.

Prvo je pozvao Ustavni sud BiH, za koga u Republici Srpskoj kažu da se “navija” u Predsjedništvu SDA, da poništi odluku Ustavnog suda Srpske.

Centralnu izbornu komisiju upozorio je da bi mogla da krivično odgovara, ako ustupi biračke spiskove Republici Srpskoj. Na upozorenja i prijetnje, predsjednik Srpske Milorad Dodik odgovara, da nikakve zabrane neće spriječiti održavanje referenduma: “Јa pozivam narod da izađemo na referendum. On će se održati 25. septembra, svidjelo se to kome ili ne. Mi živimo ovdje, ne da bi se svidjeli Sarajevu, već da bismo uredili naše odnose i da bi naša zajednica bila funkcionalna i dobra”.

Izetbegovićeve poruke za potpredsjednika Narodne skupštine RS su otvorena mržnja prema Srpskoj i “šerijatski” pristupi koji isključuju pravo na legalitet, a uključuju autoritet jednog čovjeka.

– Što se tiče budućih referenduma, nepotrebno je da gata Bakir Izetbegović, jer ovaj referendum nije referendum za otcjepljenje, već osvještenje političara u Federaciji BiH, da prestanu da pritiskaju Srpsku. Tada neće biti potrebe za drugim referendumom – kaže Nenad Stevandić.

Drugog referenduma se Izetbegović i uplašio, jer za ovaj o Danu Republike, nema pravne argumente. Zbog toga i pominje 2018. godinu i navodno, referendum o otcjepljenju: “U BiH ne može doći do mirnog razlaza. Neka se niko s tim ne zamajava. Svaka stopa ove zemlje ne može biti ništa drugo nego BiH”.

Na ovo je predsjednik Srpske kategoričan: “U svakom slučaju o tome neće odlučivati Bakir Izetbegović!”

Izetbegović upravo ovakvim izjavama pokušava da podijeli BiH, pokazujući Srpskoj izlazna vrata, jasan je lider Socijalističke partije Petar Đokić. Podsjeća, da se građani 25. septembra izjašnjavaju o 9. januaru, a ne otcjepljenju:
“Mi u ovom trenutku ne govorimo o tome. Ali o tom pitanju govori Izetbegović. I on ustvari upućuje Srpsku i Srbe na to što bi za njih bilo najbolje da jednog dane urade. Јer Izetbegović svojim ponašanjem priziva fajront u BiH”.

Poruke lidera SDA u DNS-u tumače nastavkom 30-godišnje centralističke i nacionalističke politike. Zaboravio je, kažu, da smo u 21. vijeku i da je prvi referendum u svijetu održan prije 500 godina.

– Smatram da je ta odluka potrebna da se ustabili politička scena u Republici Srpskoj, da shvati druga politčka elita iz Federacije da je nemoguće to promijeniti. Nama ne smeta to što oni obilježavaju dan kada je konstituisana BiH, što nema nikakve veze sa Dejtonom – navodi Dragomir Јovičić.

Dok u SDS-u još ćute, u PDP-u ističu da se bespotrebno dižu tenzije. Kažu da nije bilo Izetbegovića ne bi bilo ni referenduma.

– Na referendumu tražimo samo stav građana o 9. januaru kao Danu Republike i ne postoji nikakva namjera za održavanjem nekog trećeg referenduma – kategoričan je Branislav Borenović.

Izetbegovićev plan da profitira na srpskom nejedinstvu, u slučaju 9. januara odavno je propao. Zbog toga mu teško pada poraz njegove inicijative pred Ustavnim sudom BiH.

Dok se Srpska priprema za svoj prvi postdejtonski referendum, Izetbegović će i dalje pred građanima Federacije, umjesto odgovora svoje neuspjele politike, morati prikupljati predizborne poene.

RTRS