Brojna reagovanja su povodom odluke CIK BiH da ne dostavi biračke spiskove Komisiji za sprovođenje referenduma RS.

Republika Srpska jednoglasno poručuje da je odluka neosnovana i ne smije da bude prepreka za izražavanje demokratske volje građana 25. septembra o Danu Republike.

Republika Srpska ima plan B. Odluka da Komisiji za sprovođenje referenduma ne budu dostavljeni spiskovi ni u kom slučaju neće biti prepreka održavanju referenduma. To je i prije same odluke potvrdio predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik za N1.

Dodik je naglasio da će Republika Srpska preispitati svoje zakonodavstvo i izbaciti da je osnova za spiskove CIK.

Za političke partije u Republici Srpskoj ,odluka CIK je neosnovana i nedopuštena. Pitaju da li se CIK BiH pretvorio u federalnu izbornu komisiju.

Predsjednik PDP Branislav Borenović ističe da ova stranka smatra da ne postoje razlozi za odgađanje referenduma, jer je tu odluku donijela Narodna skupština.

Smatraju da je ovim CIK ozbiljno narušio nezavisnost institucije i njen ugled, jer, kako kažu, radi po političkom nalogu.

Aleksandra Pandurević (SDS) ističe da CIK mora da radi po zakonu i ustavu, a nikako po političkim pritiscima i prijetnjama.

Pitanje referenduma je važno i izjave ministra u Savjetu ministara Mirka Šarovića da ima prečih stvari, vjetar su u leđa ovakvim odlukama CIK-a, smatra delegat u Parlamentarnoj skupštini BiH Staša Košarac.

– Ovakve izjave podsjećaju na izjave nekih Srba koji su bili prvi saradnici Alije Izetbegovića – rekao je Košarac.

Članovi Odbora djece potomaka poginulih boraca Republike Srpske izrazili su punu podršku rukovodstvu Srpske i narodnim poslanicima koji su nepokolebljivi u namjeri da 25. septembra bude održan referendum, a udruženje Istočna alternativa pozvalo je građane da potvrde da 9. januar ostane Dan Republike Srpske. Predsjednik tink-tenk organizacije Ist-vest bridž, Јovan Kovačić, smatra da odluka o održavanju referenduma o Danu Republike neće biti povučena, jer se o tom pitanju ujedinila cijela Srpska.

Kovačić navodi da bi bilo zrelo da Ustavni sud BiH povuče svoju odluku.

Republika Srpska ne treba da odustane od referenduma, a Srbija mora da pruži punu podršku rukovodstvu Republike Srpske u slučaju njene spoljašnje destabilizacije, smatra poslanik SRS u Skupštini Srbije Vojislav Šešelj.

RTRS