U Narodnu skupštinu Republike Srpske stigli su zahtjevi Bakira Izetbegovića i kopredsjedavajućih oba doma Parlamenta BiH u kojem traže posebnu sjednicu Narodne skupštine i stavljanje van snage odluke o referendumu, izjavio je poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Igor Radojičić gostujući u emisiji Mozaik Radija RS.

Građani Republike Srpske dobiće priliku 25. septembra da se izjasne na referendumu o Danu Republike, zbog čega su u Narodnu skupštinu Srpske stigli zahtjevi iz Sarajeva da se odluka o referendumu stavi van snage.

– Intenzivna i neugodna situacija na relaciji Sarajevo-Banjaluka je nastavljena. Na adresu Narodne skupštine Republike Srpske juče su stigla pisma Bakira Izetbegovića i kopredsjedavajućih oba doma Parlamenta BiH u kojem traže posebnu sjednicu Narodne skupštine i stavljanje van snage odluke o referendumu, izjavio je poslanik u Narodnoj skupštini Igor Radojičić.

Radojičić ne isključuje ni mogućnost drugih zapleta prije samog održavanja referenduma.

– I sad ne bih isključio ni pokušaj Međunarodne zajednice da interveniše, bilo preko OHR-a ili na neki drugi način. Kao što ne bih isključio ni varijantu ponovnog javljanja Ustavnog suda BiH sa pokušajem nametanja privremene mjere i odlučivanja da odluka o referendumu bude stavljena pod privremenu zabran, rekao je poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini RS Igor Radojičić.

Kada je u pitanju domaća politička situacija, Radojičić ističe da bi se opozicione partije mogle aktivnije uključiti u kampanju.

Radojičić očekuje kompleksniju situaciju u pojedinim opštinama, kao što su Srebrenica i Vukosavlje, gdje vlada Stranka demokratske akcije, a gdje bi, kako kaže, moglo doći do bojkota refereduma. Slična situacija je i sa Brčko distriktom, zbog čega bi za državljane Republike Srpske trebalo organizovati biračka mjesta u okolnim opštinama.

RTRS