Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH Staša Košarac smatra da ista politika koja je zapalila Hram Preobraženja Gospodnjeg želi i da ukine Republiku Srpsku i da spriječi održavanje referenduma najavljenog u Srpskoj.
“Takva politika i politika Bakira Izetbegovića ne želi dobro Republici Srpskoj. Mi želimo da sačuvamo svoje pravo, tako da ne ugrozimo druge i to je poenta referenduma. Potpuno je vidljivo da muslimanski političari imaju za cilj da destabilizuju situaciju u BiH i da to `fakturišu` Republici Srpskoj. Ovaj incident je jasna poruka Sarajeva da su incidenti mogući”, rekao je Košarac za Sputnjik.

On je ocijenio da je jutrošnje paljenje pravoslavnog Hrama Preobraženja Gospodnjeg u Sarajevu djelo militantnih muslimanskih političara koji hoće da završe ono što nisu završili u ratu.

Košarac je rekao da se u Sarajevu ništa ne dešava slučajno, pa tako ni paljenje pravoslavnog Hrama Preobraženja Gospodnjeg ne vidi kao slučajnost.

On podsjeća da je hram prije samo dva dana proslavio slavu na kojoj su se okupili i Srbi koji su nekada bili stanovnici Sarajeva.

“Koliko nas je malo govori i popis stanovništva u BiH, koji nije realan, ali i kao takav pokazuje da su u ovom gradu Srbi svedeni na nivo statističke greške”, dodaje Košarac.

On kaže da ne vjeruje da iza takvih incidenata stoje neki neodgovorni pojedinci, već militantna politika muslimanskih političara koji i dalje misle da je politika zastrašivanja jedina politika koja postoji.

“Određene muslimanske političke elite čine takve incidente da bi zastrašile i ovo malo Srba koji žive u gradu i da bi, naravno, ostvarile svoje političke ciljeve koje nisu do kraja postigle u ratu”, objašnjava Košarac.

On kaže da je zabrinjavajuće da je ta crkva više puta napadana i paljena, što govori dosta o tome kako se vlasti u Sarajevu odnose prema pravoslavnim hramovima.

Dio hrama Preobraženja Gospodnjeg u Sarajevu zapaljen je jutros tako što je kroz prozor ubačena zapaljiva materija, rekao je Srni paroh dolački Jadran Danilović.

Ranije je ovaj hram u Sarajevu bio na meti pljačkaša. Ove godine u dva navrata dogodila se krađa ikona iz hrama.

Hram Preobraženja Gospodnjeg u petak je proslavio krsnu slavu u prisustvu velikog broja vjernika iz Sarajeva, Istočnog Sarajeva i okolnih mjesta.

SRNA