Mještani prijedorskiih sela Kevljani i Јakupovići dobili su nove asfaltirane dionice lokalniih puteva, kojima su ova mjesta povezana sa magistralnim putem Prijedor-Banjaluka, odnosno prugom Dobrljin-Banjaluka.

Asfaltiranje dvije dionice puta, ukupne dužine oko četiri hiljade metara, sa 60 odsto sredstava finansiralo je federalno Ministarstvo za izbjeglice i raseljena lica, dok je grad Prijedor učestvovao sa 40 odsto sredstava. Kako kažu mještani, realizacija ovog projekta je od neprocjenjivog značaja jer će, kako se nadaju, omasoviti povratak raseljenih lica sa ovog područja.

Stanovnici Kevljana i Јakupovića sa oduševljenjem su dočekali asfaltiranje puteva na koje su, kako kažu, čekali godinama.

– Ovo je velika stvar za građane. Ovdje su ljudi počeli da se vraćaju oko 1999-2000. godine, a sad je 2016. Šesnaest godina se čekalo na ovaj put. Ovo je, dakle, velika stvar za građane – kaže mještanin Kevljana, Mirsad Kevac.

Gradonačenik Prijedora Marko Pavić, poručio je da je cilj gradske Uprave da se svi dijelovi grada ravnomjerno razvijaju, i da povratnici na ove prostore ne smiju da budu zapostavljeni.

– Želim da ovaj put bude put povratka u ova naselja. Mi nikad ne pravimo puteve da bi naši građani tim putevima odlazili, nego pravimo puteve da bi građani dolazili i ostajali u svom gradu – rekao je Pavić.

Ministar za izbjeglice i raseljena lica BiH Edin Ramić je rekao da je federalno ministarstvo za asfaltiranje dionica u Kevljanima izdvojilo 192.630 KM, za dionicu Јakupovići 115.000 KM, dok je ostatak finansirao grad Prijedor.

Prema posljednjem popisu, na teritoriji sela Kevljani i Јakupovići živi oko dvije hiljade stanovnika, uglavnom povratnika.

RTRS