Savjet za sprovođenje mira u BiH je neformalno tijelo koje služi za teror nad srpskim narodom i institucijama Republike Srpske, pa je i jučerašnji stav povodom referenduma u skladu s takvim ponašanjem i nema značaja, rekao je predsjednik Srpske Milorad Dodik.

Na sastanku sa državnim vrhom Srbije sutra će razgovarati i o primjeni Dejtona i radu visokog predstavnika u BiH.

Podrška referendumu u Srpskoj stiže i od nevladinog sektora- Veterana, Zavetnika, Dveri i stvaralaca Republike Srpske.

A da će na sastanak u Beograd iz Varšave, potvrdio je i lider SDS-a Mladen Bosić. Јoš se nije izjasnio o zaključcima PIK-a, kao ni njegov stranački kolega Mirko Šarović, koji kaže, ima prečeg posla.

Ko krši Dejton – Republika Srpska ili visoki predstavnik? Zbog čega su Incko i njegovi prethodnici zaboravili na Aneks 10 Dejtonskog sporazuma, po kojem su obavezni da potpisnicama dostavljaju izvještaj o radu.

Predsjednik Republike Milorad Dodik kaže da je to kršenje akta kojim je osnovana Kancelarija visokog predstavnika:”I hoćemo da Aneks 10 stavimo na dnevni red. Sutra će biti prilika da na jedan odgovoran način analiziramo ukupnu situaciju i sa stanovništa spoznaje koju ima Srbija i mi u Republici Srpskoj”.

Prioriteti državnog vrha Srbije su očuvanje bezbjednosti i stabilnosti Srpske i Srbije. Zaštita nacionalnih interesa biće tema i sutrašnjeg sastanaka.

– Јoš jednom želim da ponovim da smo zainteresovani da sačuvamo bezbjednost u regionu, ponovio je Ivica Dačić, ministar spoljnih poslova Srbije.

Dok Sarajevo i međunarodna zajednica od Nikolića i Vučića očekuju da iskoriste dobre veze s Republikom Srpskom i nagovore je da odustane od referenduma, lider socijalista Petar Đokić poručuje – na sastanku će se razgovarati, a ne uslovljavati: “Nijedan zvaničnik Srbije nikad nas nije okupljao i od nas bilo šta zahtijevao u smislu nekakvih uslova”.
Za sastanak u Beogradu potpredsjednik SDS-a Mirko Šarović nije čuo.

Kaže ima “prečeg posla” i da mu referendum nije prioritet. Danas se bavio poljoprivredom i Rusijom koja je zabranila uvoz iz BiH, jer je bila prevarena. Uvozilo se meso, voće i povrće iz Poljske, a onda izvozilo u Rusiju. Baš u Poljsku, otputovao je i Mladen Bosić koji će sutra iz Varšave pravo u Beograd.

Zato podršku Srpskoj i referendumu daje pokret Dveri. Njen lider Boško Obradović predlaže da Skupština Srbije podrži odluku o referendumu u Srpskoj: “Pozivam Vučića i Nikolića da javno podrže odluku Narodne skupštine Republike Srpske o održavanju referenduma i da da ne dozvole zapdanim centrima moći da ih ucjenjuju”.

Da Beograd neće uslovljavati Banjaluku, smatra i analitičar Dragomir Anđelković.

– Ne očekujem pritiske na Banjaluku da odustane od referenduma, jer to bi bilo štetno i za Srpski i Srbiju, kaže Anđelković.

U slučaju da Srbija od Srpske formalno zatraži odlaganje referenduma, Anđelković misli da će Banjaluka istrajati u odbrani nacionalnog interesa i da nikakve politike neće pogoršati i pokidati veze srpskog naroda.

RTRS