Obavještajno-bezbjednosna agencija BiH (OBA) pokrenula je obimnu operaciju s ciljem destabilizacije Republike Srpske i Srbije.

U posjedu “EuroBlica” nalaze se povjerljivi dokument bezbjedosnih službi koji je dostavljen najvišim srpskim zvaničnicima s obje strane Drine. Tamo se, između ostalog, tvrdi da OBA “sve više izmiče nadzoru i kontroli”, kao i da ova bezbjednosna agencija “planira incidente” u RS i Srbiji.

“U tu svrhu pokrenuta je široka obavještajno-bezbjednosna operacija pod nazivom “Vruća kasna jesen – rana zima”, koja se izvodi na tlu BiH i Srbije i podrazumjeva široka područja aktivnosti koje provode obavještajna i paraobavještajna tijela i organizacije (službe, agencije, nevladine organizacije, neformalne radikalne i ekstremne grupe, pojedinci-saradnici sa iskustvom)”, navodi se u dokumentu.

U pomenutom izvještaju takođe se tvrdi da “otuđeni centri moći” u OBA planiraju 7 kategorija obavještajnih aktivnosti. Te aktivnosti, kako se navodi, kreću se od prikupljanja informacija, prisluškivanja i praćenja gotovo svih vodećih srpskih političara, pa sve do preduzimanja agresivnih akcija u Srpskoj i Srbiji.

“Bezbjednosno-informativna agencija Srbije (BIA) takođe je otkrila ovu vrstu agresivnog, obavještajnog djelovanja i otkrila mnoge mjere praćenja i tehničkog nadzora koje se iz Sarajeva, u sklopu ove operacije, preduzimaju prema najodgovornijim državnim funkcionerima Srbije. Preduzimanje agresivnih akcija i primjena nasilnih metoda planirana je kao reakcija na zakazani referendum u RS i biće realizovana bez obzira da li će referendum biti održan i ma kakvi rezultati referenduma bili”, tvrde izvori.

Inače, zanimljivo je da je postojanje povjerljivog izvještaja srpskih obaveštajaca o stanju u OBA, kao i informacije o aktivnostima koje provodi ova agencija indirektno potvrdio i predsjednik RS Milorad Dodik.

U izjavi koju je prije dva dana dao za rusku novinsku agencija “Sputnjik” Dodik je, između ostalog, potvrdio da su u OBA “vraćeni obavještajni kadrovi Alije Izetbegovića”.

“Ta obavještajna služba služi isključivo za to da prati šta rade Srbi, šta radi rukovodstvo RS, a po nekim indicijama čak i šire”, rekao je Dodik.

Praćenje i prisluškivanje

U informaciji koju su bezbjednjaci dostavili političkom rukovodstvu RS, između ostalog, navodi se da “bošnjačka komponenta” u OBA mjesecima unazad “prati i prisluškuje” predsjednika RS Milorada Dodika, premijera Željku Cvijanović, predsjednika Narodne Skupštine RS Nedeljka Čubrilovića, kao i brojne druge političke funkcionere i predstavnike RS u Sarajevu.

Blic