Policajke su ljubazne, srdačne, prijatne, lijepe i šarmantne, dok su policajci kao i svi drugi službenici, manje ljubazni i isto tako manje prijatni, ovako su čuvare reda opisali građani BiH.

Istraživanje regionalna mreže “Pointplus” o stavovima građana o policiji, pokazalo je da više od polovine građana BIH ima povjerenje u policiju.

“Od 12 ispitanih institucija u BiH institucijama obrazovanja i policiji se najviše vjeruje. Odmah iza njih su institucije zdravstva dok su nevladine organizacije na četvrtom mestu”, kažu u Centru za bezbjednosne studije iz Sarajeva, koji je učestvovao u istraživanju.

Ne treba zanemariti činjenicu da više od trećine ispitanika nema povjerenja u policiju.

“U grupi onih koji nemaju povjerenje izdvajaju se ispitanici u dobi od 31 do 64 godine, dok  joj najviše veruju stariji od 65 godina. Policiji najmanje vjeruju ispitanici koji nemaju završen  fakultet i oni sa završenom srednjom školom” navedeno je u istraživanju.

Istraživanje je pokazalo da je slika koju građani imaju o policiji podijeljena – dok jedni imaju dosta  pozitivno mišljenje, drugi kao prve asocijacije na policiju navode korupciju, neljubaznost i neprijatnost.

policajka

“Jedan od najvećih problema u vezi s policijom jeste, prema mišljenju građana, preveliki uticaj političara na rad policije. Stoga se policija doživljava kao sredstvo za zaštitu interesa političkih partija, a ne kao servis građana”, ističu u Centru za sigurnosne studije.

Većina građana ne bi prijavila korupciju

Čak 65 odsto građana smatra da je korupcija rasprostranjena u sudstvu, dok ih je 63 odsto navelo da je korupcija zastupljena kod parlamenata i tužilaštava.

Građani su u istraživanju istakli da je problematično zapošljavanje u policiji, koje se, kako smatraju, obavlja putem prijateljskih, rodbinskih, političkih veza i podmićivanjem.

Istraživanje je pokazalo i to da Bošnjaci i Hrvati policijsko djelovanje vide kao sredstvo za zaštitu interesa političkih partija, dok građani srpske nacionalnosti policijsko djelovanje najviše vide kao servis građana.

Blic/Press