Šef Predstavništva Republike Srpske u Vašingtonu Obrad Kesić izjavio je da se u javnosti SAD referendum o Danu Republike Srpske predstavlja u potpuno drugom svjetlu, odnosno kao referendum o statusu Srpske u BiH, zbog čega se stvara negativna atmosfera.

Kesić kaže da je međunarodna zajednica učestvovala u reviziji Dejtonskog mirovnog sporazuma, dala ovlaštenja institucijama koje nisu postojale u sporazumu, a koje su sada proširile nadležnosti na svako pitanje koje po Dejtonskom sporazumu pripada entitetima u jednoj širokoj autonomiji odlučivanja.

“Sada imamo apsurdnu situaciju, gdje o prazniku koji pripada jednom narodu odlučuju predstavnici stranaca i drugog naroda u BiH. To je jedan apsurd koji ne može da opstane i ne postoji mogućnost da se dugoročno sprovede. U BiH postoji deficit demokratskog duha, gdje treba da se razumije da i država i vlast postoje ako imaju legitimitet ljudi kojima pripadaju”, rekao je Kesić za portal “Poligraf”.

On smatra da rukovodstvo Republike Srpske ne smije odustati od referenduma, osim ako ne bude ukinuta presuda Ustavnog suda BiH, te da treba biti istrajan, izdržati sve pritiske i shvatiti da bi odustajanje od referenduma bez ukidanja presude bilo poraz, ne samo politički, već dugoročno i državnički, jer bi na taj način Srpska izgubila legitimitet, pravni status koji je dobila kroz Dejtonski sporazum.

Kesić je ocijenio da je politika predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika sada potpuno ispravna.

“Mislim da on shvata da je ovo istorijski momenat za Republiku Srpsku i BiH i tom kontekstu, ako se ne bi našlo snage da se ovo izvede do kraja, bio bi to veliki udarac za Republiku Srpsku”, ocijenio je Kesić.

On je zaključio da Srpska treba da bude motor promjena u BiH, prvenstveno da stranci odu, ali i motor za reforme, zato što je Republika Srpska sa politikom koja se sprovodi na nivou Republike balans politici bošnjačkih stranaka i političke elite da “proguta” Hrvate u Federaciji BiH.

“Republika Srpska shvata da će se, ako se to desi, sva snaga usmjeriti da se to uradi i Srbima i da se ubrza proces oduzimanja nadležnosti entitetima. Zbog toga je Republika Srpska stala u odbranu prava Hrvata u BiH koji se nalaze u najgoroj poziciji u BiH”, rekao je Kesić.

Agencije