Јavnost Republike Srpske s dosta pažnje očekuje sjednicu Ustavnog suda BiH. Da li će i dalje biti instrument bošnjačke politike, ili će se, konačno, pravo vratiti u ovu instituciju?

“Јa znam da ćemo mi izaći na referendum”, rekao je predsjednik Srpske Milorad Dodik. On je naglasio da će referendum o Danu Republike pokazati da građani u Srpskoj stoje iza svog praznika.

“Spremni smo da Bošnjacima, ukoliko oni ne žele da proslavljaju, a žive u Republici Srpskoj, omogućimo da to radno obilježavaju. To nije nikakav problem. Isto tako, niko ne može očekivati da će nama zabraniti naš praznik”, poručio je Dodik.

Ustavni sud BiH će na plenarnoj sjednici razmatrati zahtjev Narodne skupštine Republike Srpske za preispitivanje odluke od 26. novembra prošle godine kojom se osporavaju odredbe Zakona o praznicima Republike Srpske, a koje se odnose na proslavu Dana Republike Srpske.

Nakon što je predsjednik Republike Srpske izjavio da je referendum za njega gotova priča, pri stavu da referendum mora biti održan ostaju i opozicione partije.

Јedinstvo svih srpskih političkih partije od velike je važnosti, ocijenila je premijerka Srpske Željka Cvijanović.

Malo je onih u Srpskoj koji očekuju da će Ustavni sud BiH, konačno, izbaciti podstanara i politiku zamijeniti pravom.

Za sve političke takmace, odluka Narodne skupštine o sprovođenjeu referenduma je “akt” koji niko ne može i nema pravo da mijenja.

Od sjednice Ustavnog suda premijerka Srpske, kaže, da ne očekuje mnogo. Poručila je da Republika Srpska ima svoj put.

“Ako hoćemo da govorimo o pravnoj državi, poštivanju zakona, prava, Ustava, naravno da sam uvijek na toj strani, ali ovdje je taj pravosudni sistem doživio tolike devijacije da građani prosto imaju velike upitnike iznad glava i uvijek sebi postavljaju pitanje ‘da li je baš odluka koja dolazi iz pravosudne institucije pravna i pravedna'”, rekla je Cvijanovićeva.

Šta bi bilo kad bi bilo? Na novinarksa pitanja odgovarao je i predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović.

Na pitanje: “Postoji li teoretska mogućnost odustajanja od referenduma”, Čubrilović je odgovorio: “Naravno, ukoliko se udovolji Apelaciji Narodne skupštine koju je uputila prema sudu”.

Što znači? Samo u slučaju da Ustavni sud prihvati Apelaciju Narodne skupštine i svoju prošlogodišnju odluku poništi-prestaje potreba za sprovođenjem referenduma.

Za srpskog člana Predsjedništva BiH Mladena Ivanića Dan Republike je pitanje nacionalnog ponosa i dostojanstva. Ako Ustavni sud BiH ne prihvati zahtjev Narodne skupštine, Ivanić prognozira dodatno pogoršavanje političke situacije:
“Bilo bi to dolijevanje, ne više ulja na vatru, već kerozina. U takvim okolnostima bi moglo biti svega. Јa ne vidim osnovu da bude odgađanja referenduma”.

Referendum su svojim potpisima zakazali srpski narodni poslanici. Zbog toga je, podsjeća predsjednik NDP-a Dragan Čavić, Narodna skupština jedina adresa, gdje se odluka o referendumu može mijenjati.

– SZP neće upućivati inicijativu i sazivati sjednicu NSRS, bez obzira kakva će Odluka Ustavnog suda biti. Tačka. Za nas je referendum, 25.septembra, kategoričan je Čavić.

Uprkos pritiscima, tačku na referendum, već davno je stavio predsjendik Republike Milorad Dodik.

RTRS