Strasti zbog održanog referenduma u Srpskoj i dalje se ne smiruju. Zvanični rezultati referenduma još nisu ni objavljeni, a bošnjački političari i dio međunarodne zajednici prizivaju na hapšenje svih koji su odgovornh za njegovo sprovođenje.

Ove izjave naišle su na burna reagovanja srpske javnosti, pogotovo onih koji su se borili za Republiku Srpsku. Osudili su ove istupe bošnjačkih političara, i poručili da bi hapšenje predsjendika Milorada Dodika, značilo hapšenje građana Srpske.

Ukoliko uhapse predsjednika Srpske, uhapsili su sve građane Republike Srpske, stav je udruženja proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata. Logoraši, veterani, porodice poginulih i nestalih, svi odlučni da zajedno, pred vratima Tužilaštva BiH, brane predsjednika Dodika.

– Ukoliko pozovu predsjednika na saslušanje, a ne daj Bože da ga možda osude, reakcija će onda biti mnogo žešća. Za sada ćemo se organizovati i ići protestovati ispred Tužilaštva BiH – kaže Nedeljko Mitrović, predsjednik Republičke organizacije porodica poginulih i zarobljenih boraca i nestalih civila.

Podršku protestima pred Tužilaštvom BiH, pružili su i studenti. Naša je obaveza da branimo Republiku Srpsku, njene institucije i političke vođe koje je narod izabrao. I borci jasni – nepotrebna su pozivanja na hapšenje.

– Ne može se suditi jednom narodu. Ko god misli da to može grdno se vara. Tako može samo taj problem da dovede do ogromnih razmjera i da eskalira kada ga više niko neće moći kontrolisati – ističe Milomir Savčić, predsjednik BORS-a.

Živote smo dali za stvaranje Republike Srpske, i opet ćemo ih dati ako nam je pokušaju oduzeti, poručuju logoraši i veterani.

– Prošla su vremena kada je Sefer Halilović zatvarao i mučio Srbe, tako da ne vidimo razlog dizanja tolikih tenzija zbog izražavanja slobodne volje Srba i svih građana Republike Srpske – kaže Duško Vukotić, predsjednik Udruženja Veterani Republike Srpske.

Referendum je sproveden bez ijednog incidenta, i to je dovoljan pokazatelj ko je u BiH opredijeljen za mir, a ko nije, poruka je koja stiže iz Srbije.

– Ne može se prijetiti Miloradu Dodiku. Ne prijeti se njemu kao pojedincu već čovjeku koji je izabran od strane građana Republike Srpske i na funkciju koja je najodgovornija za opstanak i razvoj Srpske – kaže Milovan Drecun, predsjednik Odbora za Kosovo i Metohiju Skupštine Srbija.

Branisal Okuka, predsjednik Izvršnog odbora udruženja Čast otadžbine je istakao da se i nakon završetka referenduma, koji nije izazvao nikakve poremećaje u BiH, ne posustaje sa atacima na Republiku Srpsku.

– Očigledno imaju namjeru da destabilizuju region, a da po starom dobrom običaju za to optuže Srbe – rekao je Okuka.

Iz udruženja Istočna alternativa poručuju – u slučaju osporavanja referenduma, pod hitno se mora raspisati novi – i to o statusu Republike Srpske.

RTRS