Uzbunila se međunarodna zajednica na čelu sa demokratskom Austrijom. Ne može se dozvoliti da birači na izborima odluče koga će za načelnika. Kako birači uopšte misle da oni biraju, kad je Bakir za Ćamila

Uzbuna u vaskolikom čovečanstvu. Srbi pobedili na izborima u Republici Srpskoj. Kako je to moguće? Kako se to smelo dozvoliti. Ne samo što su pobedili u Republici već su pobedili u Srebrenici, koja jeste u Srpskoj, ali nije red da Ćamil više ne bude načelnik opštine.

Uzbunila se međunarodna zajednica na čelu sa demokratskom Austrijom. Ne može se dozvoliti da birači na izborima odluče koga će za načelnika. Kako birači uopšte misle da oni biraju, kad je Bakir za Ćamila, a poznato je da Bakir ima podršku visokog predstavnika Valentina Incka, koji opet tvrdi da zna neke ljude u Briselu. Što bi rekli naši stari, njaču ko magarci, jer su se uplašili šta će s njima biti. Ako ostanu bez položaja i ogromne plate mogu samo da njište ko ždrebe nad praznim jaslima. Kako nemaju nikakvog upotrebljivog znanja neće više takve položaje moći naći.

Nadaju se oni da nije sve izgubljeno. Tu su glasovi birača koji su “u odsustvu”?! plus poštanski glasovi. To je teren na kome austrijski državljanin Incko ima ogromno iskustvo iz svoje države. Na prošlim izborima za predsednika države, koji inače traju kao gladna godina, stalno se ponavljaju, a kad će se završiti ne zna se, onaj ko je pobedio na biračkim mestima izgubio je na poštanskim glasovima.

Zato će Incko da pozove u pomoć svog ministra Sebastijana Kurca, da mu pošalje jedan džak glasova glasača “u odsustvu” poštom. Ima Kurc u tome iskustva. Na prošlim izborima u gradiću Vajdhovenu, koji je možda malo veći od Srebrenice izlaznost birača bila i 150 odsto. U Vajdhovenu pravo glasa je imalo 9.026 birača. Zahvaljujući pošti i glasovima birača “u odsustvu” glasalo je 13.262. Izborna komisija reče da je u pitanju verovatno neka greška koja neće uticati na konačni rezultat?! Sve demokratski u interesu građana. Do ovih izbora u Srebrenici mislio sam da je to moguće samo u Austriji. Kad ono Srebrnica me demantova. Kad može u Beču što ne bi moglo i kod Bakira i Ćamila. Magarac u Beč, magarac iz Beča. Mora evrounijatska zajednica da se sluša, jer ona je neprikosnovena. Aferim.

Dragomir Antonić, etnolog