Mladen Ivanić, član Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda kazao je da „onaj ko gubi ima pravo da se ljuti i da pokuša da ostvari svoje ciljeve“, komentarišući izjavu Bakira Izetbegovića, lidera SDA da treba poništiti izbore u Srebrenici.

On je istakao da svako ko je izabran u Srebrenici treba da bude načelnik svim građanima Srebrenice.

„ Pozivam sve institucije da u Srebrenici bude normalna situacija, da ljudi normalno rade i žive, da se ona zajednica koja je možda izgubila načelnika osjeti sigurnom. Dobijamo izjave od načelnika i one upućuju na to da će on raditi tako. Mislim da svi trebamo učiniti da se odnosi poprave, da budu dobri, jer tim ljudima tamo je živjeti zajedno i sa jednim i sa drugim načelnikom ko god da bio. Ne bih to pretvarao u priču o nacionalnim pobjedama i porazima, nego u činjenicu da se promijenio gradonačelnik, ali i jednog i drugog obaveza je bila da brinu jednako o svim stanovnicima Srebrenice. Mi iz ostalih institucija svojim porukama treba da smirujemo situaciju, a ne da to stanje koristimo za vlastito promovisanje. Moj poziv je da se vraitmo normalnom životu svuda, a ne smao u Srebrenici“, rekao je Ivanić.

Adekvatno sankcionisati izgrednike u stocu

Član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske  Mladen Ivanić i šef misije OEBS-a u BiH DŽonatan Mur saglasni su da je napad na javne službenike i članove izborne komisije u Stocu događaj ispod svakog demokratskog nivoa zbog čega akteri tog događaja moraju biti adekvatno sankcionisani.

Ivanić i Mur razgovarali su danas o nedavno održanim izborima u BiH, kao i nasilno prekinutom izbornom procesu u Stocu, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

Sagovornici su istakli da je veoma važno da bude obezbijeđen nesmetan završetak kompletnog izbornog procesa u cijeloj BiH.

Mur je informisao Ivanića o namjeri da OEBS otvori privremenu terensku kancelariju u Stocu.

NN