Da mladi sa invaliditetom mogu uspeti i biti ravnopravni članovi društva, primer je Nina Banović (22) iz Prijedora. Uprkos teškom obolenju, zbog kojeg je čitav život u invalidskim kolicima, odlučila je da se ne predaje.

Njeni dani ispunjeni su zadovoljstvom, jer ima priliku da radi sve što rade i ostali mladi ljudi.

Pre godinu dana postala je član prijedorske Zaštitne radionice, koja okuplja mlade sa invaliditetom. Tu je naučila da pravi nakit i ukrašava ramove za fotografije. Svoje rukotvorine, pravi i prodaje u prostorijama radionice, ali i kod kuće. Kaže da je srećna što svoje vreme može korisno da utroši, ali i da nešto zaradi.

– Naučila sam mnogo. Kako da pravim nakit, neke unikatne stvari. Bez podrške kolega iz fondacije, verovatno ne bih ovoliko napredovala. Prvenstveno mi je u napretku pomogla i sjajna atmosfera u kojoj radimo i stvaramo, i nadam se da će tako i u buduće ostati – kaže Banovićeva.

zastitna-radionica

Pored, toga, ona je, zajedno sa još 12 članova radionice, prošla i obuku za izradu veb stranica, a trenutno, u okviru radionice, pohađa školu engleskog jezika.

– Mislim da bi svaka mlada osoba morala znati jedan od stranih jezika, jer to otvara mnoge mogućnosti. Zahvaljujući toj obuci, imala sam priliku putovati i izvan granica naše države. Bili smo u Gracu, Austriji odakle nosim samo pozitivna iskustva – priča Banovićeva.

Mladi iz Zaštitne radionice ne žele da pričaju o svojim obolenjima, jer ne žele sažaljenje društva, sa kojim kako kažu, često imaju problem.

Cilj im je da svojim radom i rezultatima budu prihvaćeni kao ravnopravni članovi zajednica u kojima žive.

Zaštitna radionica, koja okuplja mlade sa invaliditetom, osnovana je u januaru 2015. godine, u sastavu Fondacije “Zajednički put”.

nina-banovic1

Njeni polaznici obučavaju se za izradu rukotvorina, proizvoda starih zanata i pružanje korisnih usluga. U izložbenom prostoru radionice nalaze se radovi 30-tak članova, koji oslikavaju na staklu, prave predmete od drveta i krojačke proizvode.

Jedan od razloga osnivanja radionice je stvaranje prostora za izlaganje radova učenika Javne ustanove “Centar Sunce”.

Prijedorska Fondacija “Zajednički put” osnovana je pre četiri godine. U projekte mladih ljudi kao i njhovih vršnjaka sa invaliditetom, a uz pomoć brojnih donatora, organizacija i javnih ustanova uloženo je preko 100 hiljada maraka.

Blic