Stručnjak za bezbjednost Dževad Galijašević upozorio je da institucije Republike Srpske što prije treba da zabrane dalji rad Obavještajno-bezbjednosne agencije i Agencije za istrage i zaštitu BiH na prostoru Republike Srpske, dok te agencije svoje djelovanje “ne vrate u ustavni položaj i nadležnost”.

Galijašević je ocijenio da je doskorašnji potpredsjednik SDS-a Ognjen Tadić u pismu Glavnom odboru ove stranke, a kao visoki funkcioner parlamenta BiH, odslikao kako funkcioniše vlast u BiH, na koji način obavještajni i bezbjednosni sektor montira afere, krši ljudska prava, neovlašteno snima i ruši ustavni poredak.

“Ono što je bitno u tom pismu je upravo način na koji funkcioniše vlast u Sarajevu. To je antiustavna vlast, sistem bezbjednosti je potpuno protivustavan, uperen je protiv Dejtonskog sporazuma i institucija Republike Srpske”, upozorio je Galijašević u izjavi Srni.

On je istakao da se iz Tadićevih navoda – da je sve “finansijske afere” otkrila poslanik SDS-a u parlamentu BiH Aleksandra Pandurević i da bi zbog toga trebala biti ministar bezbjednosti – saznaje na koji način neko ko je poslanik u Parlamentarnoj skupštini BiH može otkriti te afere i imati važnije informacije od ministra bezbjednosti BiH Dragana Mektića.

“Samo na jedan način, a to su njene privatne veze sa direktorom OBA-e Almirom Džuvom, koji je zloupotrebljavao OBA-u za snimanje po Republici Srpskoj, snimanje premijera Srpske /Željke Cvijanović/, predsjednika Republike /Milorada Dodika/ i novinara, i na kraju dostavljao to javnosti”, napomenuo je Galijašević.

On je naglasio da se iz Tadićevog pisma vidi i zašto je “oboren” glavni tužilac BiH Goran Salihović – jer je otvorio istragu protiv Mektića u vezi sa njegovom diplomom.

“Istovremeno otkrivamo i način na koji funkcioniše Sipa, te svu nesposobnost dvojice ‘pandura’ iz Prnjavora, odnosno nesposobnih ljudi – Dragana Mektića i /direktora Sipe/ Perice Stanića”, rekao je Galijašević.

On je zaključio da Tužilaštvo BiH, iako je neustavno i ne radi na prihvatljiv način, konačno mora otvoriti krivične istrage, ali i da Tužilaštvo Republike Srpske mora identifikovati krivična djela koja navedene strukture čine na prostoru Srpske.

Izvor: SRNA