Ekspert za borbu protiv terorizma DŽevad Galijašević izjavio je danas Srni da 64 paradžemata u BiH ne može ukinuti Islamska zajednica, nego da je u ovom procesu neophodno odlučnije djelovanje institucija na nivou BiH.
“Hodže ne mogu ukinuti paradžemate i riješiti problem terorističkih prijetnji. To je posao za bezbjednosne agencije jer su od 64 paradžemata, 45 bezbjednosni problem najvišeg nivoa”, rekao je Galijašević.

On je istakao da mora biti spriječeno finansiranje paradžemata u BiH.

“Složenim finansijskim operacijama finansiraju se terorističke aktivnosti. Do sada nijedna takva operacija nije zaustavljena, što je nedopustivo”, dodao je Galijašević.

On je naveo da se u paradžematima izvode složene borbene obuke i regrutuju lica za svjetska ratišta.

“Ovaj problem moraju rješavati bezbjednosne agencije na nivou BiH. Obavještajno-bezbjednosna agencija BiH i Agencija za istrage i zaštitu BiH moraju prestati da rade za Obavještajnu agenciju Turske i slušati naredbe lidera SDA Bakira Izetbegovića”, rekao je Galijašević.

Rok za ukidanje paradžemata u BiH je istekao, ali oni i dalje nesmetano funkcionišu.

Rijaset Islamske zajednice BiH ranije je obavezao muftije i imame da organizatorima paradžemata ukažu na štetnost njihovog djelovanja i da najkasnije do kraja februara ove godine prestanu sa održavanjem i organizovanjem vjerskih aktivnosti.

Paradžemata ima najviše na području Sarajevu, a najaktivniji su u Zenici, Tuzlanskom i Bihaćkom muftijstvu.

SRNA