Zbog izmjena Zakona o doprinosima i povećanog broja invalida koji su u radnom odnosu, neizvjesna je likvidnost Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje invalida.

Direktor fonda Ranko Vučković ističe da je uvećanje doprinosa na plate osnovni uzrok teške situacije.

Na minimalne plate od 370 KM, od 1. januara umjesto 190 KM, poslodavcima vraćamo 256 za doprinose. Za tu namjenu potrošeno je 80 odsto prihoda-ističe Vučković. Planirani prihodi za 2016. godinu iznose 4.002.800 KM, dok su rashodi za osam odsto veći od tog.

Tvrdi da je, pored uvećanja doprinosa, u isto vrijeme ovu javnu ustanovu “opteretio” jedan poslodavac koji se javio za vraćanje doprinosa za veliki broj radnika.

Za Rafineriju iz Modriče od januara isplaćujemo povrat doprinosa za 47 zaposlenih invalida. Samo Rafineriji mjesečno isplatimo 22.000 maraka-priča Vučković. Problem vidi i u niskim procentima posebnih doprinosa koji je jedini izvor prihoda fonda. Ove doprinose plaćaju oni poslodavci koji na 16 radnika nemaju zaposlenog invalida.

Za poslodavce u državnom sektoru on iznosi 0,2 odsto na bruto lične dohotke svih zaposlenih, a u privatnom sektoru 0,1 odsto. Vučković tvrdi da bi ove koeficijente izjednačiti sa onim u Federaciji BiH, koji su pet puta veći. Za jedan povrat doprinosa na minimalnu cijenu rada, fondu je potrebno 330 uplata od poslodavaca koji ne zapošljavaju invalide, kaže Vučković.

Dodaje da su o problemima likvidnosti fonda upoznali upravni odbor i resorno ministarstvo i dobili odgovor da će se raditi na tome. Ova ustanova nema podatke o broju preduzeća koja plaćaju poreze zbog nezapošljavanja invalida.

To je objektivno problem i to pokušavamo da uskladimo sa Poreskom upravom. Planiramo nabavku velikog informacionog sistema da se uvežemo sa bazom podataka PU da bismo imali evidenciju koja preduzeća ne plaćaju poreze-rekao je Vučković.

Projekat u završnoj fazi

Ovogodišnji projekat zapošljavanja invalida, vrijedan pola miliona maraka, a koji podržava resorno ministarstvo u završnoj je fazi. Poslodavci će za 23 invalida dobiti po 4.000 KM, a četiri invalida su dobila po 4.500 KM da se samozaposle. Da bi se sačuvala radna mjesta, za 58 invalida odobreno je 2.000 KM, invalidske organizacije su dobile 101 paket ekonomske pomoći vrijedan 2.500 KM.

EuroBlic