Bivši ministar spoljnih poslova Republike Srpske Aleksa Buha rekao je da je srpski narod u BiH Dejtonskim sporazumom prvi put na svom državnom tlu dobio granicu i dodao da Bošnjaci nikako da se okanu nekakve opsesije da je cijela BiH njihova.

– Nije i ne može biti, pogotovo poslije ovog presedana, koji traje evo već više od 20 godina. Mi smo se navikli na svoju državu i ne vjerujem da postoji sila, čak i međunarodna koja bi nam to uzela na bilo kakav način – rekao je Buha novinarima, prilikom posjete štandu Republike Srpske na Sajmu knjiga u Beogradu.

Prisjećajući se potpisivanja Dejtonskog sporazuma, Buha je rekao da je on insistirao da srpski narod dobije granicu, jer bez teritorije i granica nema ni identiteta, ni države, niti osnovnih stvari koje narod čini narodom i koje mu omogućavaju da normalno radi i živi.

Buha je naveo da u vrijeme potpisivanja Dejtonski sporazum u očima Srpske nije bio nešto što je Srpska objeručke prihvatila, ali kako je vrijeme odmicalo, sve više se uviđalo da je to velika stvar.

– Što je vrijeme više odmicalo, sve više smo uviđali šta smo dobili – teritoriju na kojoj možemo organizovati svoju državu, nekoliko funkcija na nivou BiH koje nisu bile od presudnog značaja za Srpsku. Nama je bilo važno da imamo unutrašnji suverenitet – istakao je Buha.

On je dodao da to znači nadležnosti u oblasti ekonomije, prosvjete, obrazovanja, kulture i unutrašnje politike, sve što je potrebno da bi se zaokružio kakav-takav identitet neke nacije.

Buha je rekao da danas prvo pada u oči činjenica da je masa atributa samostalnosti Republike Srpske, pretežno silom, prešla na nivo BiH.

– Ne znam da li smo se mi, institucije i stranke, dovoljno opirali tome. U više navrata sam u Senatu predlagao da naša Narodna skuština donese jedan akt, kojim bi se tražilo vraćanje svih funkcija Republici Srpskoj koje su na silu otete, ali bio je i onih koje su prešle i našom saglasnošću pod pritiskom međunarodne zajednice – naveo je Buha.

Izvor: SRNA