Okružni sud, Okružni privredni sud i Okružno tužilaštvo, koji bi u Prijedoru trebalo da počnu sa radom 1. januara, privremeno će biti smješteni u objektu „Pošta Srpske“.

Za početak njihovog rada u budžetu Republike Srpske ima milion maraka ostavljenih za ove namjene kao početni kapital, zaključeno je nakon sastanka gradonačelnika Prijedora, Marka Pavića i ministra finansija Republike Srtpske, Zorana Tegeltije, koji je posjetio ovu lokalnu zajednicu.

Nove pravosudne institucije u Prijedoru trebalo bi da dobiju trajni smještaj polovinom naredne godine. Ministar finansija Republike Srpske istakao je da će resorno ministarstvo u pripremi idućeg budžeta planirati sredstva za pronalazak trajnog rješenja smještaja i opremanja ovih institucija.

– U Ministarstvu finansija, u budžetu ima milion maraka ostavljen za finansiranje ovih institucija i to je početni kapital sa kojim će se krenuti u opremanje novog prostora za ove institucije.I ministar pravde i ministar finansija a i mi u gradu, pristalice smo ideje da se za ove namjene u gradu pribavi novi prostor, pojasnio je gradonačelnik prijedora, marko Pavić.

U Ministarstvu finansija kažu- u pripremi idućeg budžeta biće planirana sredstva za smještaj i opremanje ovih važnih institucija, koje prezentuju i Prijedor i Republiku Srpsku.

– Naše stanovište je da to Vlada treba da uradi zajedno sa gradom Prijedorom, dakle da Vlada obezbijedi najveći ili gotovo sav iznos sredstava, a dio da obezbijedi grad Prijedor. Grad bi u ovom slučaju trebalo da bira lokaciju za institucije, kaže ministar Tegeltija.

Upravni odbor Fonda solidarnosti, koji se gasi krajem godine, donio je odluku da se dio sredstava izdvoji za Doboj i Šamac, ali i za još neke opštine Srpske, poručio je ministar Tegeltija.

O utrošku ovih srtedstva trebalo bi da odlučuju lokalne zajendice i privrednici koji su pretrpjeli štete u poplavama 2014. godine.

Razmatrano je i funkcionisanje Domova zdravlja po trezorskom principu, a ministar je poručio da gašenje manjih domova zdravlja nije opcija uštede, već reorganizacija rada.

RTRS