U kineskom Čengduu svečano je otvoren Međunarodni sajam Zapadna Kina, na kojem učestvuje i delegacija iz Republike Srpske, predvođena predsjednikom Miloradom Dodikom. Republika Srpska želi da razvija specijalne ekonomske zone, da bi je Kina prepoznala kao prostor u kojem je isplativo razvijati zone, poput onih u Hong Kongu ili Kambodži.

Republika Srpska je posvećena miru i razvoju i želi da gradi prijateljstva i partnerstva sa susjedima, zemljama iz regiona, Evrope, zemljama Briksa gdje upravo Kina ima posebnu ulogu, naglasio je predsjednik Milorad Dodik u svom govoru na zvaničnom otvaranju Sajma u Čengduu.

-Podržavamo implementaciju Puta svile predložen od strane predsjednika Kine Si Đipinga, koji je omogućio poboljšanje odnosa između zemalja duž tog puta kako bi se postigao zajednički razvoj. Mi ćemo podsticati međusobni razvoj u različitim oblastima i sa društveno-ekonoskom zajednicom u cilju postizanja što boljeg razumijevanja – rekao je Dodik.

Srpska može i želi da ima značajnu ulogu u unapređenju odnosa između Kine i zemalja centralne i istočne Evrope. Okvir 16+1 u toj saradnji je brzo prihvaćen i ubrzava svoj tok, a Srpska želi i hoće da bude dio toga.

-Obzirom na to da je Kina otkrila drugačiju centralnu i istočnu Evropu, a centralna i istočna Evropa drugačiju Kinu, zejadnički interesi su dodatno povezali Kinu sa ovi dijelom Evrope. Okvir saradnje 16+1 je, u odnosu na danas poznate vidove saradnje, jedan sasvim atipičan okvir, Nije ni grupa, ni međunarodna organizacija, već jedan multifunkcionalan aranžman čije su glavne karakteristike jednakopravno partnerstvo, slobodna institucijalizacija i sveobuhvatna saradnja – istakao je Dodik.

Srpski i kineski narod nemaju istorijskih nezadovoljstava i uvijek su bili prijateljski narodi. Želimo da to tako i ostane, rekao je Dodik, i podsjetio na napredak u drugim oblastima.

– Prije mjesec dana uz pomoć kineskih investicija izgrađena je i puštena u rad TE Stanari u Republici Srpskoj. Ukupna vrijednost investicije elektrane bila je oko 550 miliona evra, od čega je značajan dio sredstava obezbijedio kineski partner. Glavni izvođač radova na ovom postrojenju koje zapošljava oko hiljadu radnika, bila je kineska kompanija “Dong feng elektrik” sa sjedištem u provinciji Sečuan – naglasio je Dodik.

Do kraja godine očekuje se zvanično otvaranje Konfučijevog instituta u Banjaluci.

– Osnivanje ovog instituta će olakšati međunarodnu razmjenu nastavnog osoblja, studenata, kao i realizaciju istraživačkih projekata u saradnji sa Kinom. Isto tako, ovaj institut je veoma važan sa ekonomske tačke gledišta zbog pružanja podrške enonomskoj saradnji i međunarodne razmjene, kulture, tradicije i jezika – rekao je Dodik.

Predsjednik Dodik se na marginama sajma sastao sa brojnim zvaničnicima: državnim savjetnikom Kine Vang Јongom, predsjednikom Gvineje Alfa Kondeom, potpredsjednikom Avganistana Mohamedom Sarvarom Danešom i drugima.

Dodik je obišao i izlagače na sajmu uz veliku pažnju domaćih medija, ali i brojnih posjetilaca.

RTRS