Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je danas u Banjaluci da ostaje otvoren za sve razgovore sa predsjednikom SDS-a Vukotom Govedaricom, nakon što se on nije odazvao na sastanak u Palati Republike, ali da ne želi da učestvuje u njegovoj “političko-kalkulantskoj igri”.

Dodik je na pres konferenciji rekao da je uputio pismo Govedarici, jer je smatrao potrebnim da sa njim razgovara o radu Narodne skupštine, nastupu u zajedničkim institucijama, implementaciji lokalnih izbora kao i o njegovoj posjeti Kini.

– Naveo sam da bilo koje pitanje koje on smatra relevantnim možemo staviti na dnevni red. Razumio sam da je on rekao da će nakon tog pojašnjenja smatrati da su stvoreni uslovi za sastanak. Ranije sam dobio pismo u kojem on traži pojašnjenje za još neka pitanja. Mislim da se radi o jednoj političko-kalkulantskoj igri u kojoj ja ne želim da učestvujem. Ne vidim razloga za to. Ostajem otvoren za razgovore, moja i vrata Palate Republike su otvorena za Govedaricu, kad god hoće da dođe, ali ja nemam namjeru da liječim bilo čije sujete – rekao je Dodik.

Dodik je rekao da se Govedarica sastao sa Bakirom Izetbegovićem, ali da se na današnji sastanak nije odazvao.

– Nemam namjeru da izmišljam nova pitanja, moj poziv je bio ozbiljan, on /Govedarica/ pokušava da prolongira sastanak i nametne nove teme – rekao je Dodik.

Dodik je naglasio da je važno da lideri u Srpskoj razgovaraju i da ne želi nikog da isključuje iz razgovora.

Govoreći o hapšenjima pripadnika HVO u Orašju, Dodik je rekao da se Bakir Izetbegović i SDA miješaju u rad pravosuđa BiH, te da su akcije poput ove /slučaj Orašje/ zakasnile, jer je Republika Srpska godinama upozoravala na nesankcionisanje zločina nad Srbima.

Dodik je pozvao Izetbegovića da objasni zašto je izgubio izbore, kao i da odgovori na izjave koje je Fahrudin Radončić iznio svjedočeći na suđenju Keljmendiju.

Predsjednik Srpske je dodao da nikakva priča o prekompoziciji BiH koja zadire u teritorijalni integritet Republike Srpske ne dolazi u obzir.

RTRS