Među prvim stvarima koje će drugi primijetiti na nama su nokti. Oni moraju biti uredni i njegovani kako bi drugi stekli dobar utisak o nama.

Žene najviše vole nalakirati nokte, ali ni to nije lako. Ipak, savršeno lakiranje je stvar prakse, vježbanja i mirne ruke. Postupak počinje čišćenjem starog laka. Ne preporučuju se acetoni jer oni poprilično oštećuju nokte, pa umjesto njih radije koristite uljne odrstanjivače. Nemojte rezati makazicama nego grickalicom. Uz to što ćete nokte lakše oblikovati i postići pravilan oblik, spriječićete i njihovo cvjetanje.

Odrezane nokte isturpijajte da biste postigli željenu glatkoću i uljepšali njihov oblik. Nakon toga, od velike je važnosti bazni lak, takozvana podloga za lakiranje, koja će popuniti sve rupice i neravnine na vašem noktu kako bi pravi lak izgledao besprekorno.

Bazni lak takođe ima funkciju jačanja noktiju. Njime ih možete lakirati i ako vam cvjetaju ili pucaju. Nakon što se bazni lak osušio, nanesite lak dužinom nokta pažljivim i preciznim pokretima ruke. Koliko laka treba nanijeti na koji nokat, to ćete naučiti s vremenom. I praksom.

Dva sloja su dovoljna, a ako pretjerate i nanesete više lak će vam se brže oguliti tokom obavljanja svakodnevnih aktivnosti. Drugi sloj nanesite kada se prvi u potpunosti osuši. Preporučuje se i nanošenje završnog laka ili bezbojnog laka. Nokte nemojte lakirati ako se negdje žurite, a posebno ne prije spavanja.

Mnoge žene tada lakiraju nokte računajući da će se lak savršeno osušiti tokom noći, ali zaboravljaju da u takvim situacijama nokte često u snu mogu prisloniti na jastuk ili pokrivač. Zbog toga će lak ujutro izgledati grozno, a neće imati vremena skidati ga i ponovo lakirati. Lak se najbolje suši prirodnim putem iako postoje mali trikovi poput hladne vode ili fena.

Savjeti

Ako imate okrugle nokte, vizualno ćete ih izdužiti ako izbjegavate nanošenje laka do ivica.

Ne preporučuje se lakiranje noktiju više od jednom sedmično jer ih svaki odstranjivač isušuje.

Više je razloga zbog kojih uz sebe treba da imate hidratantnu kremu za ruke i svaki put kada su vam ruke suve namažite ih, jer će, između ostalog, nokti biti zdraviji.

NN