Da svaki događaj zavisi od okolnosti u kojima se odvija svjedoči i pokazna vježba američkih specijalnih snaga koja će se u Banjaluci i okolini održati od 14. do 17. novembra ove godine, piše ekspert za bezbjednost Predrag Ćeranić, u autorskom tekstu za portal Pravda.

Ćeranić piše da će oko 60 američkih specijalaca izvesti akciju protiv zamišljenih terorista koji su zaposjeli zgradu američkog konzulata, te da će se vježba nastaviti u krugu kasarne u Zalužanima, koja je od nedavno u vlasništu Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, i da će trajati nekoliko dana.

“U MUP-u su prihvatili američku ponudu da asistiraju tokom vježbe jer je svaka antiteroristička aktivnost, bez obzira dolazila s ruske ili američke strane, dobro došla s obzirom na brojnost povratnika sa sirijskog ratišta. Cijeni se da ih u BiH već ima preko stotinu, a broj onih koji su u Siriji ratovali za najpoznatije terorističke organizacije neprekidno se povećava. Podsjećanja radi, u BiH je u oktobru 2011. godine izveden teroristički napad na Američku ambasadu, a izvršilac, Mevlud Јašarević, osuđen na višegodišnju robiju.

Zašto su okolnosti u kojima se odvija određeni događaj važne? Zamislite da je na američkim predsjedničkim izborima pobijedila Hilari Klinton! Vježba američkih specijalaca bila bi doživljena kao pritisak na politički vrh Srpske i demonstriranje snage. Ovako, nakon pobjede Donalda Trampa, s obzirom na njegove predizborne najave iskrene borbe protiv Islamske države, njenih boraca i pristalica, kojih u BiH i te kako ima, i uopšte, u okolnostima najave novog političkog kursa SAD koji će se ogledati u releksiranju odnosa s Rusijom, sve izgleda drugačije.

Tako, više razloga za brigu i razmišljanje o vježbi američkih specijalaca u smislu “šta ovo treba da znači” ima Bakir Izetbegović, a ne Milorad Dodik. Naime, kao jedan od prvih Trampovih poteza najavljena je stavljanje Muslimanskog bratstva na američku listu terorističkih organizacija, posjeta Egiptu i podrška predsjedniku El Sisiju, koji je veliki protivnik Muslimanskog bratstva. Da je pobijedila Hilari, El Sisi bi bio srušen, a Muslimansko bratstvo vraćeno na političku scenu. Bratstvo bi bilo novi kroj za terorizam na Balkanu, jer je procijenjeno da je Islamska država kao ideja prilično potrošena da bi se oko nje suniti na Balkanu okupili. Slična procjena je glasila i za Al Kaidu, iako je ova organizacija pažljivo njegovana i čuvana od medijskih prozivki za terorizam. Zato se tipovalo na Muslimansko bratstvo.

Ako Tramp odluči da ova organizacija bude proglašena za terorističku, pozicija Bakira Izetbegovića prilično se komplikuje. Naime, i na internetu se mogu pronaći fotografije Izetbegovića i političkog vrha Muslimanskog bratstva s podignuta četiri prsta, što je znak pripadnosti ovoj organizaciji. Fotografije su nastale u zgradi Predsjedništva BiH tokom jednog od dolazaka lidera Bratstva u Sarajevo.

Naredna vježba američkih specijalaca u BiH biće održana na ljeto u Sarajevu. Do tada oni koji su očijukali s liderima Muslimanskog bratstva imaće dovoljno vremena da razmišljaju o tome šta bi ta vježba mogla da znači.”, navodi Ćeranić u autorskom tekstu.

Izvor: Pravda