Ministar bezbjednosti u Savjetu ministara BiH Dragan Mektić ponovo je danas odbacio i osudio, kako kaže, zlonamjerne napade na BiH koji dolaze od zvaničnog Zagreba i posebno od predsjednika Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, za koju tvrdi da se poziva na nepostojeći, lažni izvještaj Agencije za istrage i zaštitu /Sipa/ BiH.
“Ne želim da budem dosadan, ali želim da reagujem na neistine i laži u vezi sa problemom radikalizma i nasilnog ekstermizma koje su ovih dana plasirane iz Zagreba i prema kojima će u BiH stići više hiljada ratnika sa sirijsko-iračkog ratišta”, rekao je Mektić na konferenciji za novinare u Sarajevu.

On je naveo da je do sada na sirijsko-iračkom ratištu ukupno boravilo 226 punoljetnih državljana BiH, a da ih je sada tamo 115.

“Poginulo ih je 65, a u BiH se vratilo 46 lica, i svi su obuhvaćeni operativnim radom ili krivičnim gonjenjem, tako da ih je 20 već osuđeno, a protiv 26 se vodi postupak. E, ovo je prava istina i ne znam odakle hrvatskom predsjedniku da pominje hiljade ratnika koji prijete bezbjednosti BiH”, kaže Mektić.

On je rekao da ne isključuje mogućnost potencijalne prijetnje po bezbjednost BiH i regiona, ali da za sada bezbjednosne agencije u BiH nemaju saznanja o tome.

Prema njegovim riječima, Kitarovićeva ne treba da svoju funkciju gradi na konfliktima, najprije sa Srbijom, a evo sada i sa BiH, jer, kako je naveo, insinuacije i laži sigurno neće dovesti do međusobnog povjerenja i uvažavanja.

Mektić smatra da su posljednji verbalni i medijski napadi iz Hrvatske na BiH povezani sa nedavnim hapšenjem Hrvata koji su osumnjičeni za ratne zločine u Orašju.

Ako je aktuelna hrvatska politika dio politike EU, kaže ministar bezbjednosti u Savjetu ministara BiH, onda takva EU njemu lično, a ni BiH ne treba i “daleko joj lijepa kuća”.

Mektić je odgovarajući na novinarska pitanja ponovio da izvještaj Sipe na koji se pozivaju hrvatski novinari i Kitarovićeva ne postoji i da je taj dokument izmišljen ili lažno sačinjen.

“Ako postoji ovjeren dokument sa pečatom i potpisom odgovornih iz Sipe, neka ga hrvatski novinari podijele svim kolegama i u BiH, a ja tvrdim da taj dokument ne postoji i da je riječ o izmišljotini”, kategoričan je Mektić.

Reagujući na izjavu Kitarovićeve da “istini treba pogledati u oči”, on joj je poručio da ona sama “širom otvori oči” i da se dobrio zagleda u takozvanu Nezavisnu državu Hrvatsku i njene zločine, a posebno u Jasenovcu, gdje je od ustaške ruke stradalo više od 700.000 Srba, Jevreja i Roma.

Mektić je zaključio da Zagreb deklarativno podržava evropski put BiH, ali da zapravo govori jedno, a radi drugo.

“Da ponovim, ne skrivam ni radikalizam, ni nasilini ekstremizam ni terorizam pod tepih, tim prije jer u posljednje vrijeme nisu zabilježeni ni tarorističke aktivnosti u BiH niti primjeri novih odlazaka državljana BiH na sirijsko-iračko ratište”, tvrdi Mektić.

On je dodao da je u svako vrijeme spreman da o svim ovim problemima razgovara sa svojim hrvatskim kolegama.

“Mi nikoga ne napadamo, mi se samo branimo od verbalnih i zlonamjernih napada naših susjeda”, poručio je Mektić.

SRNA