U Banjaluci pozdravljaju svaku odluku koja je u interesu fudbala i same igre, odnosno njegove budućnosti na ovim napaćenim balkanskim prostorima, a predsednik Fudbalskog saveza Republike Srpske Mile Kovačević ističe da će organizacija na čijem čeli se nalazi uvek biti za progres najvažnije sporedne stvari na svetu.

-Još uvek nemamo zvaničan dokument o zaključku sa sastanka u Zagrebu na kojem su se okupili čelnici saveza iz regiona, Fudbalski savez BiH, čija smo konstitutivna članica je imao delegata na pomenutom skupu i u narednom periodu imaćemo jasniji uvid o čemu se zapravo radi i šta je konkretno dogovoreno. Fudbalski savez Republike Srpske podržaće svaku pozitivnu aktivnost i zaključke donesene u interesu fudbala, ako su ispunjeni svi uslovi za realizaciju jednog takvog projekta kao što je Regionalna liga u omladinskim selekcijama i uzeće učešće u kapacitetima koje poseduje – istakao je ugledni advokat iz Gradiške.

Međutim, pitanje koje je neizbežno u svim zagovaranjima regionalnog takmičenja u fudbalu na nekadašnjim jugoslovenskim prostorima jeste bezbedonosni aspekat zbog prošlosti koju imaju balkanski narodi, pogotovo kada se zna da se nekadašnja zajednička zemlja počela raspadati upravo na fudbalskom stadionu – „Maksimiru“, 13. maja 1990. godine.

-Neka deca igraju, i treba da igraju, pod uslovom da su obezbeđeni svi bezbedonosni aspekti, uslovi sigurnosti sami aktera utakmica pomenute Regionalne lige. Znate, ne bi bilo dobro, čak i kontraproduktivno, sa dalekosežnim posledicama ukoliko umesto da zavole fudbal deca dobiju moguće traume na terenu zbog recimo nekog neogdovornog pojedinca ili grupe. U obzir treba uzeti sve aspekte, pogotovo bezbedonosni na koji Evropska i Svetska kuća fudbala polažu mnogo energije – dodao je Mile Kovačević.

Prema njegovim rečima Regionalna liga nije tako jednostavan projekat, ali je ostvariv i može da zaživi.

-Mi, na ovim balkanskim prostorima smo sami od sebe specifični, ne krasi nas jednostavnost i zato je potrebno da razmotrimo sve uslove koji su važni za organizaciju jednog ovakvog takmičenja kao što je Regionalna liga, pa bila ona i u omladinskoj konkurenciji. Sigurno je da je jedna takva liga dobra za fudbal na ovim prostorima, ali isto tako može da bude mač sa dve oštrice, jer se ovde kod nas, prošlost nas uči, stvari lako i brzo izmaknu kontroli – rekao je na kraju predsednik FS Republike Srpske Mile Kovačević.

Jelisavac: Sa reči na teren

Selektor kadetske reprezentacije Republike Srpske koja je igrala međunarodne prijateljske utakmice i tradicionalno nastupa na memorijalu „Stevan Nešticki“ u Novom Sadu Zlatko Jelisavac pozdravio je ideju o Regionalnoj omladinskoj ligi.

-To je ideja koja treba da zaživi u interesu omladinskog i budućeg seniorskog fudbala. Posle reči potrebno je preći na teren i realizovati projekat koji je dogovoren u Zagrebu. Nakon toga sve će da bude drugačije, mnogo bolje, biće više optimizma, a budućnost fudbala biće zdravija – rekao je Zlatko Jelisavac, inače trener prvoligaša Republike Srpske Rudar Prijedora.

Sportski žurnal