Poslanici opozicione SDP izveli su “performans” u Saboru Hrvatske u znak protesta zbog spomen-obilježja s ustaškim pozdravom “Za dom spremni” u Јasenovcu.

 

Dvojica poslanika, Arsen Bauk i Bojan Glavašević, postavili na svojim saborskim klupama papir s natpisom “Sramota u Јasenovcu, 32. dan #Andrej_izdrži”, sa jasno istaknutim slovom “U”.

Da bi zadržali pažnju kamera i učinili natpis duže vrijeme vidljivim, oni su se prijavili za repliku i monotonim glasom čitali zakonski tekst o kojem se u tom trenutku nije raspravljalo.

Kad su iscrpili vrijeme za raspravu, predsjedavajući Sabora Željko Rajner ih je upozorio da nisu prekršili poslovnik, ali da su i na drugačije načine mogli da izreknu svoj stav.

Objavio i sliku Tuđmana s petokrakom

Međutim, Bauk ovdje nije stao sa provokacijama prema HDZ-u zbog slučaja ploče u Јasenovcu na kojoj se nalazi ustaški pozdrav “Za dom spremni”.

On je putem Fejsbuka opet prozvao HDZ-ovce. Bauk je, naime, objavio fotografiju mladog Tuđmana iz partizanskih dana kojem se na ‘glavi sjaji zvijezda petokraka’.

franjo-tudjman-u-partizanskoj-uniformi

“Od danas se u mojoj kancelariji nalazi slika prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana u partizanskoj uniformi s petokrakom. Pozivam sve ove koji su “za dom spremni” da je dođu skinuti. Ako im nije ‘delikatno'”, napisao je Bauk.

Izvor: Beta, Indeks