Sporna ploča sa natpisom “Za dom spremni” uklonjena je iz Јasenovca, ali je nakon samo nekoliko sati postavljena na spomen – obilježje u Novskoj.

Dok pripadnici HOS-a slave zbog ovakvog rješenja, Vlada Hrvatske bez jedinstvenog stava – treba li zabraniti ustaški pozdrav “Za dom spremni”.

– Fašisti nismo, ali “Za dom spremni” ostaje dok smo živi – tako su pripadnici Udruženja HOS započeli svoje obraćanje medijima nakon što je ploča u Јasenovcu nenajavljeno skinuta.

Dogodilo se to jer je hrvatsko Ministarstvo uprave dalo saglasnost da ustaški pozdrav ostane na grbu ovog udruženja.

– Nema teoretske šanse da bi ploča u Јasenovcu bila skinuta da nismo dobili “Za dom spremni” rješenje što su htjeli ukinuti, kaže Iva Friščić iz Udruženja HOS.

– U HOS-u, HOS je prezime, a “Za dom spremni” ime, navodi Marko Skejo, takođe član Udruženja HOS.

-Izmještanje ploče za predsjednika Srpskog narodnog vijeća, Milorada Pupovca, potpuno je neprihvatljivo. Ovakvi potezi, smatra Pupovac, samo su nastavak legalizovanja ustaškog pozdrava:”Dobro je da ploča više nije u Јasenovcu, ali nije dobro što je na mjestu na kojem je postavljena i nije dobro što je omogućena daljna legalizacija postavljanja takve ploče.”

– U ovakvoj odluci, ministar uprave Hrvatske ne vidi ništa sporno. Pozdrav “Za dom spremni” kaže nije prihvatljiv u društvu, ali na grbu ove organizacije očito jeste. Cijela priča, poručuje, trebalo bi da bude zatvorena novim zakonom, kojim bi grb bio revidiran. Na pitanje da li će HOS-ovci biti kažnjeni jer su svoje obraćanje počeli ustaškim pozdravom, Lovro Kuščević izbjegava dati odgovor.

– Naravno da ovakvi pozdravi nisu prihvatljivi u hrvatskom društvu, a hoće li biti sankcionirani, o tome odlučuju drugi propisi i druge institucije, neodređen je Kuščević.

Iako u istoj Vladi rade, mišljenje ne dijele njegove kolege. Potpredsjednik Vlade, HNS-ov, Predrag Štromar, ostao je iznenađen novinarskim pitanjem u kojem je saznao da je dan ranije drugo ministarstvo reklo da ustaški pozdrav na grbu HOS-a može ostati.

– Mi ne želimo pozdrav “Za dom spremni” u javnosti u Republici Hrvatskoj. Sigurno ga ne želimo i nećemo podržati kada dođe vrijeme da taj pozdrav ostane, kategoričan je potpredsjednik Vlade Hrvatske, Predrag Štromar.

– Riječ je o pukom tehničkom usklađivanju statuta udruga s novim zakonom. Tu nema nikakvog trijumfalizma koji se mogao nazrijeti u izjavama nekih pripadnika HOS-a, ističe Andrej Plenković, predsjednik Vlade Hrvatske.

I dok HOS-ovci svoja obraćanja počinju s pozdravom “Za dom spremni” hrvatska policija saopštava da ih prijaviti ne može, jer na događaju nije ni bila.

RTRS