Prvi predsjednik Republike Srpske, Radovan Karadžić, nakon njemačkog “Cajta”, dao je prvi intervju i za srpske medije. Za beogradski “Nedeljnik” ističe – zločin u Srebrenici počinio je izdajnik srpskog naroda, a krivce za rat devedesetih, kaže da bi trebalo tražiti van Јugoslavije i BiH.

Formiranje Јugoslavije bilo je greška, ali još veća jeste način na koji je uništena, smatra bivši predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić. U intervjuu za beogradski Nedeljnik tvrdi – osjećanja Hrvatske prema Јugoslaviji i Srbima su prevladala, i to je dovelo do krvoprolića. Najteže pitanje za njega je o Srebrenici.

– Ko god je to uradio, bio je to izdajnik srpskog naroda i najviše je oštetio srpske interese. To se nikad nije desilo u našoj istoriji i nije se smjelo dogoditi ni sada. To je bilo potpuno idiotski glupo, počiniti zločin koji se mogao izbjeći i to na kraju rata koji smo dobijali, rekao je Karadžić.

Krivce za krvavi razlaz bivših republika, kaže, trebalo bi tražiti van Јugoslavije i BiH. Početak saradnje sa Alijom Izetbegovićem devedesetih bilo je obećavajuće. Tvrdi da bi tako i ostalo da na Izetbegovića nisu vršeni spoljni pritisci zbog kojih je otišao drugim putem.

– Iako međuetnički odnosi nisu bili idealni nama je išlo vrlo dobro i sa muslimanskim i sa hrvatskim strankama, predvodeći sve organizacione i predizborne aktivnosti, istakao je Karadžić.

Očuvanje, bezbjednosti i budućnosti u Skupštini srpskog naroda u ratnim vremenima bio je primarni cilj za Radovana Karadžića.

– To je bila ona vrsta vođstva kakvo (mi u Bosni) nismo imali već nekoliko vijekova, posvećeni, odlučni i nespremni da rasprodaju naše nacionalne interese. Konačno oni su odobrili pregovaračkom timu da pruži konačne koncesije u ime mira, naglasio je prvi predsjednik Republike Srpske.

Baš zbog toga, prvi predsjednik ponosan je na Republiku Srpsku i narod koji je istrajao u svojoj borbi za slobodu koju je konačno, nakon 600 godina različitog robovanja, dobio. Oni koji su za Srpsku žrtvovali djecu i roditelje, čuvaće je, smatra Karadžić, kao svoje i ostvarenje svoje djece.

– Republika Srpska sada treba da učini sve što je moguće na ekonomskom oporavku. Srećan sam što je Republika Srpska vječna, čak i kada bi se pridružila Srbiji u budućnosti, zaključio je Karadžić.

Govoreći o liderstvu sadašnjeg predsjednika Milorada Dodika, Karadžić kaže da iz daljine to ne može ocijeni, ali, ko god dobije većinu glasova zaslužuje da bude lider Republike Srpske.

RTRS