Nedostatak stručnog kadra i ustanova gdje bi svakodnevno mogli dobiti potrebnu njegu i ljekarsku pomoć, te često nerazumijevanje i neprihvatanje okoline, tek su neki od problema sa kojima se suočavaju djeca sa poteškoćama u razvoju i njihovi roditelji u Republici Srpskoj.

Njihove muke satkane su od samo njima znanih briga. Međutim, oni su borci koji ne posustaju lako. Naprotiv, spremni su na sve pohode i bitke, gdje i ne pomišljaju na poraze. Među njima je i Banjalučanka Vesna Pavić sa petogodišnjim sinom Đorđem.

Majčinska ljubav daje joj nesagledivu snagu da se uhvati ukoštac sa sistemom, stigmom, kao i svim anomalijama društva ali i, kako kaže, nedostatkom adekvatnih ustanova.

– Moj dječak je još kao beba dobio epileptične napade. Srećom, to se tad i zaustavilo. Normalno se razvijao, da bi sa zakašnjenjem u drugoj godini primio MMR vakcinu, poslije čega je došlo do njegovog zastoja u razvoju. Više ništa nije pričao. Povukao se skroz u sebe. Nije se odazivao ni na ime, što je bio prvi znak da nešto nije u redu – započinje kroz uzdah svoju priču Pavićeva.

Od tada kreće njena borba da sinu obezbijedi adekvatnu njegu i zaštitu. Zakucala je na vrata gotovo svih relevantnih ustanova, gdje je pomoć dobijala na kašičicu. Vodila je sina raznim logopedima i defektolozima, ali svi ti tretmani bili su veoma rijetki i kratki, tačnije, nedovoljni.

– Svi su mi govorili, ma mali je on. Progovoriće! Nemojte brinuti – kaže Pavićeva.

Majčinski instinkt joj je govorio da, ipak, ima razloga za brigu pa je pomoć potražila i izvan zemlje. Otišla je do Beograda. U Institut za eksperimentalnu fonetiku i patologiju govora.

– Željela sam čuti šta je uzrok problema. U Institutu su mi rekli da moj sin ima disharmoničan razvoj i pervezivni poremećaj. Savjetovali su da sa njim moramo neprestano raditi. Nije pričao, niti imao kontakt očima, zbog čega sam ovdje odmah tražila uputnice. Bili smo u Srbiji mjesecima, a potom se vratili – priča Pavićeva.

Ogromnu nadu sada joj vraća vijest da bi u Banjaluci uskoro trebalo da bude izgrađen centar za prevenciju razvojnih teškoća “Za majku i dijete”.

Donatorsko veče, koje će ove godine po sedmi put biti organizovano pod pokroviteljstvom predsjednika RS Milorada Dodika, posvećeno je prikupljanju novca potrebnog za izgradnju tog centra. Ta ustanova biće namijenjena djeci iz cijele Srpske.

– Centar će biti mjesto koje će velikom broju djece olakšati svakodnevicu. Neće više morati ići u zemlje regiona ili u inostranstvo, već će ovdje dobiti stručnu pomoć i mišljenje – ističe Pavićeva.

Predsjednica banjalučkog udruženja građana Centar za edukaciju “Tvoja riječ” Olivera Ratković ne krije oduševljenje što će ovogodišnja manifestacija biti u znaku prikupljanja pomoći za ovaj jedinstveni centar. Mališani sa poteškoćama u razvoju u njemu će na jednom mjestu dobiti prevenciju, dijagnostiku i liječenje. Mnogima od njih, ukoliko u centar stignu iz udaljenih opština i gradova, biće omogućen i privremeni boravak.

– U centru će djeca moći imati tretmane svakog dana na osnovu uputnice, u zavisnosti od problema i dijagnoze – istakla je Ratkovićeva.

Donatorsko veče

Donatorsko veče “S ljubavlju hrabrim srcima” biće održano 27. decembra u zgradi Vlade Republike Srpske.

Isto veče na Trgu Republike za djecu s poteškoćama u razvoju nastupiće domaće i regionalne muzičke zvijezde. Svi humanisti koji se odazovu pomoći će u izgradnji centra za prevenciju razvojnih teškoća “Za majku i dijete”.

Posebna važnost kampanje jeste i u tome da ukaže na izazove sa kojima se suočavaju roditelji i djeca s poteškoćama u razvoju i da o tome javnost bude informisana.