БИЈЕЉИНА, 26. ЈУНА /СРНА/ - Три стотине српских ученика и наставника са Косова и Метохије данас је из Бијељине испраћено својим домовима након седмодневног боравка код породица у Републици Српској.

Tri stotine srpskih učenika i nastavnika sa Kosova i Metohije danas je iz Bijeljine ispraćeno svojim domovima nakon sedmodnevnog boravka kod porodica u Republici Srpskoj. Predsjednik Odbora za pomoć Srbima na Kosovu i Metohiji Milorad Arlov, koji je organizator projekta “Spojimo djecu sa Kosova i Metohije i Republike Srpske”, rekao je Srni da su utisci djece fantastični i da je nastavljena izgradnja prisnih i dugotrajnih prijateljstava između srpskih porodica na Kosovu i Metohiji i u Republici Srpskoj.

“Djeca su stekla nove prijatelje, vidjeli su gostoprimstvo i dobrotu Republike Srpske, osjetili slobodu koju nemaju na Kosovu i Metohiji”, istakao je Arlov. U grupi koja je danas ispraćena iz Bijeljine je i djevojčica sa srčanim problemima, učenica osnovne škole, Nikoloja Maksimović iz Kosovske Kamenice, koju Odbor već četiri godine stipendira zahvaljujući humanosti anonimnog donatora iz okoline Doboja.

Prema riječima Arlova, ovaj donator stipendira petoro djece na Kosovu i Metohiji i godišnje za to izdvaja 6.000 evra. Arlov je naveo da su djeca boravila kod porodica u Prijedoru, Jezeru, Čelincu, Prnjavoru, Brodu, Šamcu, Pelagićevu, Milićima i Brčkom.

“Djecu i mlade sa poteškoćama u razvoju i njihove roditelje iz udruženja `Podrži me` u Kosovskoj Mitrovici, koji su pet dana bili gosti Odbora i boravili u Hotelu `Prijedor`, ispratili smo u četvrtak iz Banjaluke, a sutra će svojim domovima biti ispraćena i djeca koja su proteklih sedam dana boravila u porodicama u Trebinju”, rekao je Arlov.

Prema njegovim riječima, u proteklih devet godina je kroz ovaj projekat u Republici Srpskoj boravilo 5.000 djece i nastavnika sa čitavog Kosova i Metohije. “Hvala svim porodicama, školama, lokalnim zajednicama i dobrim ljudima u njima koji su bili donaćini i posvetili se djeci sa Kosova i Metohije. Uspjeli smo svi zajedno da pobijedimo i koronu i realizujemo ovaj projekat i ove godine”, ocijenio je Arlov.

On je Srbima na Kosovu i Metohiji i u Republici Srpskoj poželio da veliki praznik Vidovdan proslave u miru i sreći. Projekat “Spojimo djecu Kosova i Metohije i Republike Srpske” od 2012. godine realizuje Odbor za pomoć Srbima sa Kosova i Metohije.

Izvor: Agencije