Poslanik hrvatskog Sabora Željko Glasnović govorio je u Australiji na tribini “Kuda ide Hrvatska?” o NDH i predsjedniku Srpskog nacionalnog vijeća Miloradu Pupovcu.

Јedan od prisutnih na tribinu upitao je Glasnovića: “U NDH je bio pozdrav ‘Za dom spremni’, i novac se zvao kuna. Kako to da Miloradima Pupovcima smeta pozdrav, a ne kuna?”

– Dobro ste rekli. To je naš novac. Ustaška kuna. Nije meni problem Pupovac. Јa imam njegovu radnu knjižicu. Znate šta piše tu? Komunistička partija – član i “profešn” – optičar. On je etnobiznismen – rekao je Glasnović o svom saborskom kolegi Pupovcu.

– Evo što je reko Ciceron, država može preživjeti svoje budale i preambiciozne, ali svoje izdajnike ne može – poručio je Glasnović.

– Ali šta ste rekli još za ovog teroristu, a ‘Za dom spremni’ je hrvatski pozdrav, šta je tu komplikovano?! – rekao je Glasnović na šta se iz publike više puta čuo uzvik ‘Za dom spremni’. Potom je Glasnović održao govor i o NDH i navodnoj ugroženosti Hrvatske od “Velike Srbije”, prenosi hrvatski portal “Indeks”.

– NDH je bila međunarodno priznata. Ali ja kažem ovo prijatelji, mi moramo sami pisati svoju istoriju. Stotine i stotine kutija arhiva NDH su u Beogradu. Ko to traži natrag? Niko. Ko su partizani bili? Po Haškoj konvenciji iz 1908., vi ste njih mogli streljati. Oni su bili teroristi – započeo je Glasnović o NDH.

– Imate knjigu ‘Zločini odmetnika u NDH’. To je štampalo Ministarstvo spoljnih poslova NDH. Kad kažu odmetnici, uvijek kažu četnici, komunisti. Šta su uzroci svega toga? Nisu ustaše pale sa neba. Kad je neko u saboru ustao i rekao da je najveća opasnost za mir na ovim prostorima srpski imperijalizam – rekao je Glasnović.

U nastavku svog govora veličao je i pilote NDH koji su, tvrdi Glasnović, bili “uspješniji i od savezničkih”, a danas su pali u zaborav.

Izvor: B92