Rusija podržava Dejtonski sporazum, kao osnov za rješavanje problema u BiH, Rezoluciju 1244 o Kosovu i Metohiji i neće se miješati u unutrašnja pitanja Srbije.

To su stavovi šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova, nakon sastanka sa srpskim državnim vrhom u Beogradu, gdje je razgovarano o bilateralnim i odnosima u regionu, političkoj, privrednoj i vojno-ekonomskoj saradnji.

– Kada je riječ o odnosima u regionu Rusija podržava Dejtonski mirovni sporazum kao osnov za rješavanje odnosa u Bosni i Hercegovini uz poštovanje tri konstitutivna naroda, izjavio je ruski šef diplomatije Sergej Lavrov.

– Podržavmo napore za regulisanje problema u BiH, i njihovo regulisanje na osnovu Dejtonskog sporazuma uz puno poštovanje prava sva tri državotvorna, konstitutivna naroda u BiH, uključujući naravno i Srbe, poručio je Lavrov.

Srbija se obratila Ruskoj Federaciji da donira letjelice i vojnu opremu, ali je to izazvalo reagovanje, prije svega u Hrvatskoj , rekao je šef diplomatije Srbije Ivica Dačić. Kada NATO naoružava Hrvatsku, onda svi kažu da to nije usmjereno ni protiv koga. Dačić pita – protiv koga može da bude upotrijebljeno osim protiv Srbije?

– Mi smo samostalna i nezavisna država. Mi vodimo svoju politiku, mi nikome ne prijetimo, ali niko neće moći da misli da će moći da napadne Srbiju ili da ugrozi Republiku Srosku bez odgovarajuće reakcije iz Beograda, istakao je Dačić.
Kada je srpski narod u opasnosti, kad je problem međunarodnim organizacijama, kada neko traži rezoluciju o genocidnosti srpskog naroda, kada neko hoće da ugrozi naš teritorijalni integritet ili da primi Kosovo, koga prvog da zovemo, nego Ruse, kaže Dačić.Volio bih da pozovem Kerija, da pozovem London ali kako kada se oni zalažu za priznanje Kosova i za rezoluciju o genocidu, dodao je Dačić.

– Bilo kakva odluka o Kosovu i Metohiji može da bude predmet opšte saglasnosti i konsenzus Beograda i Prištine uz poštovanje Rezolucije Savjeta bezbjednsti 1244, rekao je Lavrov.Imamo zajedničke stavove, podržavmo sve akcije koje preduzimaju radi rješavanja kosovskog problema uz striktno poštovanje rezolucije 1244SB UN. Hoćemo biti solidarni sa našim srpskim prijateljima. Hoćemo se suprostviti pokušajima u revidiranju ove rezolucije, kaže Lavrov.

Lavrov je istakao da jako cijeni doprinos premijera Aleksandra Vučića razvoju rusko-srpskih odnosa.

– Uvjeren sam da ćemo zajedno ostvariti ekonomske razultate na visokom nivou, povećati robnu razmjenu i sačuvati dobre odnose, naglasio je Vučić.

– Naši spoljnopolitički odnosi, ekonomska i humanitarna saradnja je primjer uzajamnog poštovanja, poručio je Lavrov.

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić odlikovao je Lavrova Ordenom srpske zastave prvog stepena, a Lavrov i ministar Aleksandar Vulin položili cvijeće u spomen- kompleksu groblja oslobodilaca Beograda u Drugom svjetkom ratu i spomenik Crvenoarmejcu.

RTRS