Miloš N. za 400 evra prodao stari “vartburg” Novici J., ali je prilikom predaje kola ispod zadnjeg sedišta našao čak 128.500 nemačkih maraka * Ispostavilo se da je taj novac tu krio Milošev pokojni deda Dragoljub, koji mu je ostavio “vartburga”

Miloš N. (38) iz sela Pertate kod Leskovca pronašao je prošlog vikenda čak 128.500 nemačkih maraka u starom “vartburgu”, i to u trenutku kada ga je prodavao komšiji Novici J. (60) iz istog sela.

Miloš je nakon sklopljenog posla na leskovačkoj zelenoj pijaci zatražio od Novice da zajedno pogledaju auto iznutra, a onda se šokirao kada je ispod prednjeg sedišta pronašao fasciklu sa ogromnom količinom novca koji je izašao iz opticaja još poslednjeg dana 2001. godine. Ispostavilo se da je taj novac tu sakrio Milošev pokojni deda Dragoljub iz obližnjeg sela Bošnjaca, koji mu je nakon smrti ostavio starog “vartburga”.

Novica bi mi vratio novac

Miloš kaže da je imao sreću da je novac pronađen dok još nije predao automobil Novici, mada je uveren da bi mu ga on vratio i da ga je kasnije sam pronašao.
– Ne znam ni sam šta ću sa tolikim nevažećim parama. Verujem da to može da se zameni u Nemačkoj, pitanje je samo koliko evra mogu da dobijem – pita se Miloš.

Kako nam je Miloš ispričao, i on i kupac Novica bili su potpuno šokirani kada su ispod sedišta pronašli ogromnu količinu deviza, koje sada vrede oko 65.000 evra.

– “Vartburg” sam nasledio od dede Dragoljuba, bukvalno samo zato što niko od rodbine nije želeo da ga uzme. Pošto ni meni nije bio potreban, odlučio sam da ga prodam, da bar nešto zaradim. Našao sam kupca, komšiju Novicu iz Pertata, i on mi je u nedelju na leskovačkoj pijaci platio 400 evra za “vartburga”. Otišli smo u kafanu, “zalili” posao roštiljem i pićem i ni sam ne znam zašto, predložio sam Novici da još jednom zajedno pogledamo auto iznutra. Želeo sam da mu pokažem da kilometraža nije dirana i da samo treba da prikači sajlu od kilometar-sata. Dok smo tako preturali po kolima, pronašli smo ispod prednjeg, vozačevog sedišta, plastičnu fasciklu oblepljenu plavom izolir-trakom. Otvorili smo je i našli ogromnu količinu novčanica od 100 i 1.000 nemačkih maraka. Izbrojali smo tačno 128.500! – uzbuđeno priča Miloš i dodaje:

– Bila su tu i tri testamenta koje je deda Dragoljub ostavio, tako da sam odmah shvatio da je to njegova ušteđevina koju je očigledno krio u “vartburgu”. Ne mogu ni da opišem u kakvom smo se i Novica i ja šoku našli kada smo pronašli novac – priča Miloš, koji je zamolio da mu ne fotografišemo lice i da mu ne objavljujemo pun identitet jer se plaši da bi razbojnici mogli da ga tipuju.

Miloš kaže da je u testamentima koje je njegov deda sa majčine strane Dragoljub ostavio do detalja opisano kome je sve namenio imovinu.

– Deda je ceo život trgovao povrćem i bio je bogat čovek. Znalo se da je zaradio dosta para, ali ne baš ovoliko… U testamentima koje je ostavio do detalja je napisao kome šta ostavlja, kombajn, traktore, plac, šumu, vinograd, voćnjake… Čak je i jednu garsonjeru ostavio izvesnoj gospođi iz Železnika, gde je inače povremeno živeo, pošto je na tamošnjoj pijaci prodavao robu. Mnogi od naslednika su umrli, pa ćemo sada da se sudimo za ostavinu – kaže Miloš.

Našao i testamente
Miloš je uz novac našao i tri dedina testamenta u kojima je pedantno razdeljen svaki komad njegove imovine

Čiji je auto, tog su i pare

Advokat Ljubiša Živadinović kaže za Informer da pronađene marke pripadaju Milošu N. samo ukoliko je auto u kojem je novac nađen posle dedine smrti pripao njemu ili njegovoj porodici.
– U ovom slučaju ništa nije protiv zakona niti je potrebno da se pronađeni novac prijavljuje nadležnim organima. Ukoliko je automobil marke “vartburg” pripao bilo kom članu ove porodice nakon dedine smrti, zakonski i formalno i pronađene marke su u njihovom vlasništvu – objašnjava Živadinović.

Mogu se promeniti u Srbiji: Jedan evro vredi 1,95 maraka

Nemačke marke mogu se prodati banci ili ovlašćenim menjačnicama u Srbiji koje su voljne da ih otkupe za dinare, saznaje Informer u NBS. Banke i menjači nemaju obavezu otkupa nemačkih maraka, ali mogu to da urade ako imaju poslovni interes. Trenutno, samo Komercijalna i Rajfajzen banka rade otkup nemačkih maraka.
Prema važećem kursu, za jedan evro dobije se 1,955583 nemačkih maraka. Primenom ovog kursa za 128.500 nemačkih maraka, koliko je pronađeno u “vartburgu”, dobija se 65.701 evro.

Informer