Hilari Klinton je optužila Moskvu i ruskog lidera Vladimira Putina da su djelimično odgovorni za njen poraz na američkim predsjedničkim izborima, na večeri sa donatorima za njenu kampanju, prenosi Njujork Tajms.

Demokratski kandidat misli da je njen neočekivani poraz koji je pretrpila od Trampa, posljedica poklapanja dva “neviđena” događaja: ruskog “napada na našu zemlju” i objavljivanja pisma direktora FBI o ponovnom pokretanju istrage o njenoj elektronskoj pošti 11 dana dana prije izbora, rekla je na toj večeri u četvrtak, prenosi list.

Informatički napad je, ocijenila je, rezultat činjenice da je “ima na zubu” ruski predsjednik koji ju je optužio da stoji iza velikih protesta protiv njega nakon ruskih parlamentarnih izbora 2011.

Istakavši da je zadnjih mjeseci kampanje “očajnički pokušavala” da upozori medije na hakerske napade, ona je ocijenila da je ta afera napad na nju i njenu kampanju.

“To je napad na našu zemlju”, dodala je Klinton. “To nanosi štetu integritetu naše zemlje i sigurnosti naše nacije”, rekla je ona.

Ovo je prvi put da bivša državna sekretarka komentariše nedavne informacije o velikom informatičkom napadu na demokratsku stranku prije izbora.

Na prozivke da nije bio dovoljno odlučan u reakciji na te napade, predsednik Barak Obama rekao je u četvrtak uveče da će Moskva snositi posljedice, ne rekavši koje.

Izvor: Tanjug