Dvojicu mladića iz Parteša, Slobodan Savić (26) i Marko Mirković (18), izboli su juče nepoznati napadači u selu Grnčar, u opštini Klokot, prenosi RTV Kim. Priveden osumnjičeni za napad, kažu u kosovskoj policiji.

Savić je smješten na liječenje u bolnicu u Gračanici. Prema riječima njegove majke Slobodanke, zadobio je povrede u donjem dijelu leđa i u preponi i hitno je prebačen u bolnicu.

Mirković je zadobio ubod u grudi i lijevi kuk i njega su nakon ukazane pomoći u gnjilanskoj bolnici pustili kući.

Dvojicu srpskih mladića, juče oko 13:30 časova po izlasku iz seoskog kafića, napala su šestorica muškaraca koja su tu prethodno bila, kaže za RTV Kim majka povređenog Savića.

– Oni su krenuli kući i ispred auta su prvo napali Marka, a onda i mog sina Slobodana. Bilo ih je šest, a prije nego što su ih napali bili su u istom kafiću za susjednim stolom. To mi je ispričao sin. Rekao mi je da su razgovarali na albanskom – ispričala je Savićeva majka.

Slobodanka tvrdi da prije napada nije bilo nikave svađe između dvojice Srba i pomenute grupe. Policija je obaviještena o napadu, a Savić je dao izjavu tužiocu u Gnjilanu.

Kancelarija za KiM: Učestali napadi na Srbe – posljedica političke nestabilnosti

Kancelarija Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju osudila je napad na dvojicu srpskih mladića u opštini Klokot za koji je, prema svjedočenju jednog od ranjenih, odgovorna grupa Albanaca, te upozorila da učestalost i brutalnost napada na Srbe na Kosovu uvijek rastu sa političkom nestabilnošću.U saopštenju se ukazuje da su politički napadi na srpski narod po pravilu propraćeni i ovakvim incidentima.

“Iskustvo je pokazalo da međunacionalne tenzije na Kosovu i Metohiji eskaliraju uporedo sa jačanjem antisrpske političke retorike u privremenim institucijama samouprave u Prištini, gdje očito ne postoji iskreno većinsko opredjeljenje za stvaranje multietničkog društva”, ističe se u saopštenju.

Budući da se napad dogodio na javnom mestu i da postoji više svjedoka, Kancelarija za KiM očekuje da odgovorni budu odmah privedeni.

“Ovoga puta ne može biti nikakvih izgovora za neefikasnost policije, koja mora na delu da dokaže da su Srbi na Kosovu i Metohiji jednaki pred zakonom”, saopšteno je iz Kancelarije.

Simić: Oštro stati na put ovakvim stravičnim incidentima

Predsjednik Srpske liste Slavko Simić osudio je napad na dvojicu srpskih mladića u selu Grnčar, koje je nožem izbola grupa Albanaca, te upozorio da se na Kosovu ponovo vraća vrijeme kada neko želi da raspiri međuetničku mržnju i netrpeljivost.

Simić poručuje da se oštro mora stati na put ovakvim stravičnim incidentima jer je u ovom, kao i u prethodnim slučajevima, bio ugrožen život mladih ljudi.

Izvor: Tanjug/SRNA