Јedan od najvećih svjetskih pisaca, Kolumbijac Gabrijel Garsija Markes konsultovao se sa kubanskim liderom Fidelom Kastrom pri pisanju kniga.

Naime, nobelovac je slao Kubancu sve svoje rukopise i od Kastra dobijao povratne bilješke sa činjeničnim i gramatičkim greškama koje je ispravljao, pa tek onda slao izdavaču.

Za jedne revolucionarni heroj, za druge neprijatelj slobodnog svijeta, Fidel Kastro je, otkriva list Gardijan, imao neočekivanu ulogu u svjetskoj književnosti. Od kada se sprijateljio sa Markesom, krajem sedmdesetih, postao je njegov nezvanični redaktor koji je pažljivo čitao rukopise i slao mu ispravke.

Stefani Paničeli-Batalja, profesorica Latino-američkim studijama na Univerzitetu Aston, kaže da je Kastro bio strastveni čitač.

– Kad su se on i Markes upoznali 1977.. godine, vodili su nekoliko razgovora o književnosti i na kraju se Fidel ponudio da mu pročita rukopise, jer je imao dobro oko za detalje – kaže Paničeli-Batalja.

Kolumbijac je bio pristalica Kubanske revolucije i Kastra sve do kraja života. Paničeli-Batalja, koja je koautor knjige o njihovom odnosu, “Fidel i Gabo” iz 2009. rekla je da je pisac slao završene rukopise u Havanu prije nego što bi ih predao izdavaču.

Kastrove ispravke ticale su se činjenica i gramatike i nisu bile ideološke prirode, navodi profesorica.

– Kada je pročitao “Priču o nasukanom mornaru”, Fidel mu je rekao da je došlo do greške u proračunu brzine broda. To je natjeralo Gaba da ga zamoli da pročita i druge rukopise… Јoš jedan primjer korekture koju je kasnije uradio je u “Hronici najavljene smrti” gdje je Fidel ukazao na grešku u specifikacijama lovačke puške. Na drugom mjestu Fidel je ponudio savjet o kompatibilnosti metaka i pušaka koje koriste Markesovi likovi – objasnila je ona.

Markes i Kastro upoznali su se u jednom kubanskom hotelu 1977. godine. Iako je susret opisivan kao slučajan, Paničeli-Batalja misli da ga je Kastro možda “namjestio” pošto je čuo da neki kolumbijski pisac radi na knjizi o životu na Kubi pod američkim embargom, uz svjedočanstava običnih Kubanaca. Ta knjiga, međutim, nikada nije objavljena.

Iako je Markes uvažavao Kastrove primjedbe, nije poznato da li je pokušao da uzvrati sličnom uslugom. U intervjuu iz 1978. rekao je da bi kritikovao kubanskog predsjednika samo privatno, ali nikada u javnosti.

Izvor: Gardijan/RTRS